Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Recital Mircea Constantinescu

Miercuri, 26 Ianuarie 2011
 

Duminică 30 ianuarie 2011, la ora 19,00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră spectacolul "Din teatrul lumii". Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu.

Regia artistică: Vasile Manta
Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth.

Veți asculta fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Faust de Goethe, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Mircea Constantinescu interpretează rolurile Tamerlan, Harpagon, Faust, Iorgu, Ubu și Conștiința lui Ubu. În celelalte roluri: Dan Aștilean, Delia Nartea, Silviu Biriș, Ștefan Velniciuc, Ionuț Kivu, George Grigore, Mihai Popescu. Regia de montaj: Florina Istodor și Mirela Anton. Regia de studio: Janina Dicu. Producător: Costin Tuchilă.

Spectacolul face parte din seria de recitaluri inaugrată de Teatrul Național Radiofonic în septemebrie 2004. Fiecare dintre aceste spectacole au individualitatea lor, conferită de tema aleasă și de personalitatea actorului supus probei de foc presupuse de un asemenea recital, în care interpretează cinci roluri și trebuie să fie el însuși dar totodată diferit, cu un singur mijloc de expresie: vocea. Într-un reportaj la TVRM, Marina Roman caracteriza aceste emisiuni cu o sintagmă potrivită: eseuri teatrale. În "Cronica Română'', Eugen Comarnescu le califica drept exerciții de virtuozitate. Cât despre alegerea textelor, intenția realizatorilor a fost ca, oprindu-se la o temă sau la o tipologie, să ofere titluri semnificative din istoria dramaturgiei universale, urmând metabolismul secret al temei sau evoluția personajului, dar și potrivite personalității artistice a actorului, capacității sale proteice.

Doctor în teatru, profesor de arta actorului la Academia de Arte "Luceafărul", Mircea Constantinescu și-a început cariera artistică la Teatrul de Stat din Oradea (1975-1981). Din 1981 este actor al Teatrului Odeon din București. Excelent actor de compoziție, Mircea Constantinescu s-a remarcat în roluri diferite din punct vedere stilistic, dovedind o largă paletă de mijloace interpretative. Amintim, între multe altele: Gaev și Leonid Andreevici în Livada de vișini de A. P. Cehov, Bufonul în Cymbeline de William Shakespeare, Doctorul și Domnul în Cinci piese scurte de Eugène Ionesco, Hangiul în Ultima femeie a señorului Juan de Leonid Juhovitki, Lou și Domnul De Witt în Camera de hotel, o trilogie de Barry Gifford, Charlotte von Mahlsdorf în Sunt propria mea soție de de Dough Wright, Theseus în Pyramus & Thisbe 4 you după William Shakespeare.

În recitalul Din teatrul lumii, Mircea Constantinescu, vechi și statornic colaborator al Teatrului Național Radiofonic, reușește performanța rară de a da identitate expresivă, prin câteva fragmente, unor personaje complexe, din epoci și arii stilistice complet diferite, care presupun schimbarea rapidă și convingătoare a registrelor interpretative, de la personajul titanic al lui Marlowe, scitul Tamerlan, "biciul lui Dumnezeu", la avarul lui Molière, care, sub aparența de bufon "smintit", are "un caracter particular de măreție dramatică", sau de la Faust din scena pactului cu diavolul la nebunia suprarealistă, cu date atât de particulare, în ton de fabulă absurdă, a lui Ubu, inventatorul patafizicii. În mod special se cuvine remarcată interpretarea personajului lui Jarry, probă de virtuozitate actoricească, Mircea Constantinescu reușind un portret radiofonic plin de plasticitate al "nebuniei ubuești". Interpretând de fapt două personaje, Ubu și Conștiința lui Ubu, de la o replică la alta, actorul își schimbă complet registrul, de la timbrul vocii la intonație, cu un efect teatral extraordinar.
Arhiva : 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro