Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

România, dragostea mea după piesa T/Țara mea de Radu Macrinici

Luni, 13 Decembrie 2010
 

Teatrul Național Radiofonic, Redacția Teatru - Societatea Română de Radiodifuziune, și Fundația Teatrul ACT - Sala de Lectură realizează, în stagiunea 2010-2011, un parteneriat, TEATRU&CEAI, ce constă în audiții cu public ale unor spectacole de teatru, după dramaturgie modernă și contemporană, sau noi variante radiofonice ale unor texte dramatice clasice. În spațiul rafinat și primitor al Ceainăriei Sala de Lectură - Teatru ACT, publicul are posibilitatea să cunoască creațiile unor cunoscuți și consacrați actori, sau tineri talentați care vor să se impună, în montări ale unor regizori exersați și convinși de posibilitățile de expresie ale universului artistic sonor ce dă identitate teatrului radiofonic.

Miercuri, 15 decembrie 2010, ora 19:00, la Ceainăria Sala de Lectură este programată audiția spectacolului radiofonic România, dragostea mea după piesa T/Țara mea de Radu Macrinici, regia artistică Gavriil Pinte.

Ce este țara mea? E o realitate a oricărei zile, e un clișeu lingvistic, e locul unde sunt înmormântați toți ce care au devenit o absență neostoită, e frustrarea cotidiană că alții care au fost ''mai deștepți cu o secundă'' au reușit să plece și s-au salvat, e exasperarea că normalitatea se îndepărtează tot mai mult și mai repede de fiecare dintre noi... E, poate, disperarea, întru totul adevărată, a unei fetițe care nu o mai poate iubi pe România, nici înainte, nici după 1989. Și nu e o simplă criză de maturizare a unei copil...

Radu Macrinici a scris o piesă, T/Țara mea, pentru care a primit premiul Cea mai bună piesă românească a anului 1997, la Gala UNITER, ediția 1998; de altfel, dramaturgul a fost distins și la ediția din acest an, 2010, cu același premiu, pentru o nouă creație, ''Jack lunetistul''. T/Țara mea este un text în care lumea și faptele adulților sunt privite și judecate de un copil; chiar dacă autorul fixează prin date concrete timpul și locul, România lui decembrie 1989, nu este vorba despre teatru-document, ci mai degrabă de unul poetic al cărui lirism este la marginea cruzimii și a urâtului.

Prin distribuirea unei actrițe atât de vibrante așa cum reușește să fie Dorina Chiriac în rolul fetiței, Gavriil Pinte potențează drama pierderii inocenței în coliziunea dintre simplitatea copilăriei și dublicitatea complicată, nesănătoasă, a lumii adulților într-un cadru social ca cel al României de la sfârșitul anilor '80. Spectacolul România, dragostea mea aduce cu sine o întrebare la care fiecare e obligat să răspundă: '' Pe ce lume ne aducem copiii?''

România, dragostea mea: în distribuție - Dorina Chiriac, Mirela Gorea, Mihai Dinvale, Zoltan-Octavian Butuc, Silviu Stănculescu, Valentin Teodosiu; regia de studio Janina Dicu, regia muzicală George Marcu, regia tehnică ing. Vasile Manta, adaptarea radiofonică și coordonarea proiectului Domnica Țundrea.

Crenguța Manea

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro