Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Actori celebri ai Teatrului Național din Târgu Mureș în...
Țara lui Caragiale

Joi, 14 Iunie 2012
 
Luni 18 iunie, începând cu ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei, va avea loc audiția cu public a celor mai recente episoade, realizate de Teatrul Național Radiofonic, în cadrul proiectului Țara lui Caragiale.

Proiectul Țara lui Caragiale, purtând deslușitorul subtitlu: Schițe contemporane despre momente trecute… sau invers ?! continuă. După ce, în deschiderea Anului Caragiale, la Radio România Cultural, ați putut asculta primele patru episoade ale acestui spectacol radiofonic serial, în interpretarea actorilor Teatrelor Naționale din Iași și Cluj Napoca, iată că programul Festivalului dedicat marelui dramaturg, găzduit pe aceleași frecvențe în săptămana 4- 10 iunie, a cuprins trei noi episoade, de această dată cu participarea actorilor Teatrului Național din Târgu Mureș. Spectacolul, realizat de Teatrul Național Radiofonic în colaborare cu Radio România Târgu Mureș, a propus publicului ascultător variante radiofonice de excepție ale schițelor: Cronica fantastică, Moftangii, Înfiorătoarea și îngrozitoarea și oribila dramă din strada Uranus și Lanțul slăbiciunilor de I.L. Caragiale. Celebrelor personaje le-au dat viață și glas actorii: Marinela Popescu, Nicolae Cristache, Elena Purea, Costin Gavază, Dan Rădulescu, Eduar Marinescu, Monica Ristea. Înregistrările au fost realizate în studioul teritorial Radio Romania Târgu Mureș. Scenariul radiofonic și regia artistică: Mihai Lungeanu. Redactor : Irina Soare; Regia tehnică: Tibor Kacso si Vasile Manta; Regia muzicală: Stelică Muscalu

Scenariul spectacolului, semnat de regizorul Mihai Lungeanu, vine parcă în întâmpinarea dorinței si intenției părintelui Momentelor și schițelor, aceea ca "personajele să fie zugrăvite printr-o singură trăsătură caracteristică", schițele de portret radiofonic ale eroilor fiind minuțios gândite și realizate în plan acustic, într-un decor sonor atent elaborat, deopotrivă clasic si modern, dar extrem de surprinzător, în perfect acord cu realitatea pe care o zugrăvește și a cărei actualitate spectacolul o demonstrează, încă o dată, publicului ascultător.

În interpretarea reputaților actori târgumureșeni, celebrii Moftangii (Rromânul, Rromânca și Savantul), simpaticele și multpreaîndatoritoarele personaje din Lanțul slăbiciunilor, vizionarul din parabola Cronică fantastică, reporterii însetați de senzaționalul facil, cel mai ades inventat, din Infiorătoarea și groaznica și oribila dramă din strada Uranus, toate aceste celebre personaje caragialiene par desprinse din caruselul unui fantast și nesfârșit ,,bâlci al deșertăciunilor''. Demers artistic tulburător prin problematica discursului, semnal de alarmă al unei lumi aflată în goană nebună spre uniformizare si uniformitate, Țara lui Caragiale, deopotrivă comică și tragică, nu este de fapt decât o oglindă în care se pot vedea, cu adevărat, doar cei mai lucizi și mai curajoși dintre noi.
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro