Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Cei trei fii de împărat și porunca părintească de I.L. Caragiale

Miercuri, 23 Mai 2012
 
Duminică, 27 mai, de la ora 9.30, la Radio Romania Actualități veți putea asculta, în premieră, spectacolul radiofonic pentru copii: "Cei trei fii de împărat și porunca părintească" de I.L. Caragiale. Adaptarea radiofonică: Maria Ioana Vasiloiu.

În anul centenarului Caragiale, Teatrul Național Radiofonic pentru copii, vă invită să ascultați, un spectacol radiofonic aparte, care recreează în plan sonor, bogăția lumii poveștilor, imaginate de ilustrul scriitor, în care eroii își spun , povestea, prin glasurile marilor actori ai scenei romanesti, invitati de regizorul Vasile Manta să dea glas personajelor de basm: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Ruxandra Sireteanu, Ștefan Velniciuc, Oana Răsuceanu, Violeta Berbiuc, Eugen Cristea, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, George Grigore, Liviu Chițu.

Asemenea iluștrilor săi,  contemporani, colegi de breaslă, I.L.Caragiale a acordat, în ampla sa operă, un loc special, basmelor , găsind în substanța lor, prilejul și pretextul pentru un fascinant ,, joc de-a și cu literatura’'. Joc de care a fost atrasă, deopotrivă, majoritatea clasicilor literaturii romane , fiecare propunand insă pentru povestea cultă, formule noi, alcătuite ,, după chipul și asemănarea '' scrisului lor; poveștile lui Creangă sunt încărcate de vervă și umor, etericele personaje din basmele lui Mihai Eminescu evoluează într-o atmoferă romantică iar transilvăneanul Ioan Slavici ilustrează povestea de observație realistă. Caragiale însă a fost atras în special de povestea cu tentă parodică. Poveștile scrise de el sunt adaptări libere , imitații, parodii ale basmelor   din tezaurul romanesc și universal, inspira'ia fiind dezvăluită, în multe cazuri, chiar din titlu, dacă ar fi să amintim doar :  Abu Hassan. Poveste orientală, Lungul nasului. Basm oriental, Minciună. Din snoavele populare șamd.

De asemenea, Caragiale s-a aplecat și asupra basmului cult, imitand intr-un stil original, ironic, încărcat de umor suculent, poveștile și povestirile confraților săi. Exemplu în acest sens stă basmul ,, Dă-dămult...mai dă-dămult'', o pastișă-parodie după Delavrancea, dar și Povestea, subintitulată Imitație și inspirată din povestirea    ,, O șezătoare la țară’’, de Anton Pann.

Poveste. Imitație
de ILCaragiale a văzut lumina tiparului în revista Vatra, nr. 2, din anul 1894, fiind apoi cuprinsă în volumele Schițe, apărut trei ani mai tarziu, și în Novele, povestiri din anul 1908. Sub titlu, autorul a adăugat următoarea mențiune: ,, Subscrisul roagă pe onorata și competenta critică romană să nu-i denunțe acest plagiat. E o poveste veche, pe care o iscălește numai intrucat i s-a părut că nu-i rău s-o înnoiască''.

,,Subiectul Poveștii este tratat de Caragiale astfel incat să echivaleze cu o scriere originală '', nota criticul Paul Zarifopol. Basmul lui Caragiale preia motivul împăratului cu trei feciori, pe care tatăl ii trimite, cu poruncă părintească , în lume. În călătoria lor inițiatică, fiii de împărat ajung la un iarmaroc. Prilej pentru ilustrul scriitor de a descrie, cu inegalabilă măiestrie lumea pestriță a targurilor romanesti, in care puteai gasi, citez:,, bogății de mărfuri din patru părți ale lumii, bunătățile și leacurile pamantului si minunile iscodeniilor toate, si comèdii, si solomonii, ghicitori și panglicari si paiațe , ăi mai d-întai''. Iarmarocul devine spațiul magic în care călătorii pot lesne găsi orientalul,, plocat ''vrăjit, frate bun al covorului lui Aladin, oglinzi fermecate, asemeni celor din basmele Fraților Grimm dar si iconițe făcătoare de minuni. Daruri diferite, pe care cei trei feciori de împărat le vor alege, fiecare după mintea si sufletul lui, obiecte care, aduse laolaltă, vor aduce salvarea frumoasei Ileana.

Basmul intitulat Poveste. Imitație de I.L Caragiale a stat la baza spectacolul radiofonic pentru copii ,, Cei trei fii de împărat și porunca părintească'', pe care îl veți putea asculta, în premieră, duminică, 27 mai, de la ora 9.30, la Radio Romania Actualități.

Echipa de realizatori: Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia artistică: Vasile Manta. Redactor și producător: Irina Soare.
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro