Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Peretele dublu - pasiune teatrală... în trei mișcări... și coda după piesa Fundul dublu de Goran Stefanovski

Joi, 10 Mai 2012 , ora 11.36
 
Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu Ambasada Republicii Macedonia la București, prezintă în premieră la Radio România Cultural, duminică, 20.05.2012, ora 19:00, spectacolul Peretele dublu – pasiune teatrală... în trei mișcări... și coda după piesa Fundul dublu de Goran Stefanovski, traducerea Ioana Ieronim, adaptarea radiofonică și regia artistică Mihai Lungeanu.

În distribuție: Victor Rebengiuc – Domnul Bogu; Marius Manole – Iacob; Dana Dogaru – Doamna Bogu; Manuela Ciucur – Cristina; Novey – Mircea Rusu; Narator – Filip Ristovski; regia de studio: Milica Creiniceanu; asistența tehnică: Florin Bădic; regia muzicală: George Marcu; regia tehnică: ing. Vasile Manta; redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea

Autor și de scenarii, și de eseuri, cu o bogată activitate academică atât la Skopje – aici a inițiat, în 1986, la universitate, un curs de scriitură dramatică, unii dintre studenții săi devenind dramaturgi deja afirmați – cât și, în prezent, profesor la Universitatea Christ Church (Canterbury), Goran Stefanovski este tradus și jucat în numeroase limbi, iar premiile acordate la diferite festivaluri internaționale confirmă interesul de care opera acestuia se bucură din partea publicului și a oamenilor de teatru. În noiembrie 2010, a fost lansat, de către Fundația Culturală ”Camil Petrescu”, revista ”Teatrul azi”, cu sprijinul Ambasadei Republicii Macedonia la București, în seria de dramaturgie contemporană, volumul Goran Stefanovski, traducerea Ioana Ieronim, volum ce cuprinde câteva dintre cele mai importante piese de teatru ale scriitorului și un eseu care dă expresie poeticii teatrale a dramaturgului.

Un puternic filon inspirat din istoria veche și străveche a Macedoniei, ca și din cultura populară, se regăsește în opera de început a lui Stefanovski, dar în forme de scriitură modern-contemporane, prefațând post-modernitatea în cultura acestui spațiu; lucrările de mai târziu sunt inspirate din istoria recentă, din evenimentele și transformările pe care societatea macedoneană le traversează, de la sistemul comunist-totalitar, la instabilitatea rapace a tranziției.

Piesa Fundul dublu este un text programatic care exprimă poziția autorului în legătură cu raportul dintre artă, implicit teatru, și societate, vorbește despre nevoia esențială de libertate în existența omului-artist. Iacob, un alter-ego al lui Goran Stefanovski, alege calea revoltei și a cuvântului liber cu orice preț; de aceea, el intră în conflict cu lumea lui Bogu, înalt funcționar de stat, autor de texte sforăitor-ideologice; este o societate care falsifică valorile, care le mimează, simulând jalnic nevoia de a trăi valoarile artistice.

Articulând liniile de forță ale dramaturgiei lui Goran Stefanovski, regizorul Mihai Lungeanu conferă revoltei lui Iacob și o dimensiune sisifică; dispus să ia mereu de la capăt confruntarea, eroul are puterea să se lupte pentru idealurile sale cu credința că ele sunt împărtășite și de alți oameni, chiar dacă mecanismele sociale îl pot strivi. Spectacolul Peretele dublu nu ratează nici efectele comice ale unui limbaj specific teatrului absurdului; protagoniștii, actori care stăpânesc cu acuratețe tehnicile interpretării radiofonice, dau expresie și vigoare coliziunii dintre un discurs patetic și disperat, în aceeași măsură coroziv-ironic, cel al lui Iacob, și un altul al unei realități fracturate, lipsite de sens și de umanitate.

Crenguța Manea

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro