Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

JANKA - Biografia unei supraviețuitoare a Holocaustului

Miercuri, 2 Mai 2012
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în PREMIERĂ, marți, 8 mai 2012, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, spectacolul „JANKA FESTINGER” – Biografia unei supraviețuitoare a Holocaustului, realizat după un scenariu de Oscar. K. Speace. Cu Maia Morgenstern în rolul titular. Regia artistică: Toma Enache. Traducerea: Ioan.J. Popescu. Cântecul de leagăn: Eva-Leah-Cabiria Morgenstern. Vocea lui Bob: Toma Enache. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Magda Duțu.


Scenariul scris de Oscar K. Speace – important producător de televiziune, scriitor și regizor american – este bazat pe tulburătoarea poveste a mamei sale, Janka Festinger - supraviețuitoare a Holocaustului, martoră a crimelor și ororilor de la Auschwitz. Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemții ocupau Sighetul și procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă. În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soți și soții separați de loviturile care veneau din toate părțile, copii care-și pierdeau mamele, plângând, tineri și bătrâni, înghesuiți în vagoane de marfă, fără mâncare și apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz.

Calvarul Jankăi Festinger și al familiei sale începea și avea să dezvăluie miracolul prin care aceasta a reușit să supraviețuiască, cu mintea întreagă, umilințelor și suferițelor inimaginabile trăite.

La 7 octombrie 1945, după eliberare, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea unchiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi și aceasta o păstrează în siguranță, zeci de ani. În 1998, Oscar K. Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăște să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existența scrisorii. Atât Oscar, cât și David Speace, fratele său geamăn, înțeleg că e de datoria lor să aducă în atenția lumii, adevărul crud despre ceea ce s-a întâmplat cu mama lor și cu atâția alții și realizează un scurt documentar. Cele 60 de pagini ale scrisorii, vor fi publicate integral într-o carte semnată de David Speace.


Scenariul după care a fost realizat spectacolul radiofonic „Janka”, bazat pe această scrisoare, prezintă, pe lângă aspectele legate de viața în lagărele de exterminare, momente emoționante din viața Jankăi: întâlnirea și căsătoria cu Robert (Bob) Speace, nașterea și evoluția celor doi băieți, David și Oscar, traiul în America, boala care a pus stăpânire pe ea... Altfel spus - viața Jankăi Festinger trăită și mărturisită, în patru ipostaze, așa cum aceasta o apreciază în paginile scrisorii pe care a lăsat-o: „Am trăit patru vieți... Viața mea în România de dinainte de Hitler...Viața mea datorită lui Hitler...Viața mea cu Bob, soțul meu...Viața mea după ce a murit Bob...”


Teatrul Național Radiofonic, Radio România Cultural și Rotary Club Sighetu Marmației, vă invită să participați, sâmbătă, 5 mai 2012, de la ora 16.00 – în incinta Hotelului Marmația din Sighetu Marmației, str.Mihai Eminescu, nr.97 - la audiția cu public a acestui spectacol.

Trei zile mai târziu, pe 8 mai 2012, ascultătorii Postului Radio România Cultural, pot asculta în premieră spectacolul „Janka” de Oscar K. Speace, începând cu ora 19.00.

Magda Duțu

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro