Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Cerbul de aur scenariu radiofonic si regia artistică Gavriil Pinte

Joi, 22 Martie 2012
 

Duminică, 25 martie, de la ora 9.07, la Radio Romania Actualități, Teatrul Național radiofonic pentru copii vă invită să ascultați, în premieră ,, Cerbul de aur’’ scenariu radiofonic de Gavriil Pinte , după un basm cules, în secolul al XIX-lea, de Dumitru Stăncescu.

Audiția cu public a spectacolului radiofonic va avea loc, luni, 26 martie, de la ora 11.00 la clubul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei.

În toate rolurile: Dora Ortelecan Dumitrescu.

rin incantații și sonorități de dincolo de lume, prin corespondențe auditive ce ritmează acțiunea și prin covârșitoarea ,,Biblioteca pentru toți’’ este, poate, cel mai important, mai longeviv și mai cunoscut proiect editorial din spațiul nostru cultural, care a dăruit cititorilor posibilitatea întalnirii cu operele clasicilor literaturii romanesti si universale.

Peste numele fondatorilor acestei monumentale colecții s-a așternut, însă, pe nedrept, uitarea.

Era 1 martie 1895, cand doi intelectuali din Muntenia , tineri și entuziaști, puneau bazele ,, Bibliotecii pentru toți’’. Numele lor erau Dumitru Stăncescu și Carol Muller. La acea dată, Dumitru Stăncescu, publicist, scriitor, editor și nu, în ultimul rand, culegător de folclor, nu avea decat 29 ani. După debutul din revista ,, Literatorul’’, sub directoratul lui Alexandru Macedonski, debut salutat unanim de reprezentanții de marcă ai slovei romanesti, Dumitru Stăncescu publicase snoave, basme, istorisiri și traduceri în periodice, devenind un nume sonor in peisajul cultural al vremii. Atenția colegilor de breaslă a fost atrasă însă, cu precădere, de basmele culese de tanarul scriitor, basme de o mare expresivitate , trancrise în modul cel mai fidel cu putință și care păstrau nealterate dimensiunea oralității, conciziunea și claritatea proprii povestitorilor din Muntenia, după cum afirma profesorul Iordan Datcu. Și tot domnia sa, continua: ,, Colecția clasică de basme populare a lui Dumitru Stăncescu , tipărită în șapte cărți și însumand 57 de povești, (…) constituie un moment de seamă în istoria culegerii prozei noastre populare, comparabil doar cu acela reprezentat de Petre Ispirescu,, , am incheiat citatul.

Basme culese din popor ( 1885), Basme culese din gura poporului, 1892, Snoave sau glume populare 1893, volum urmat în acelasi an de Cerbul de aur si alte basme pentru copii sunt doar cateva dintre culegerile de povești populare , purtand pe copertă numele lui Dumitru Stancescu. Din tezaurul inestimabil dăruit literaturii romane de ilustrul folclorist, Teatrul Național Radiofonic pentru copii a ales, realizat și va prezenta, în premieră, spectacolul ,, Cerbul de aur’’. Scenariul și regia artistică sunt semnate de Gavriil Pinte.

Spectacolul radiofonic, încărcat de semne si simboluri, reconstruiește atat de dorita Țară de nicăieri, un tăram de dincolo si dincoace deopotrivă, în care realul și fabulosul coexistă și conviețuiesc în modul cel mai firesc cu putință, recreand o dimensiune excepțională a spiritualității romanești: comunicarea omului cu tainele universului. În viziunea regizorală a lui Gavriil Pinte, actrița Dora Ortelecan Dumitrescu dă încă o dată măsura talentului său excepțional, interpretand toate rolurile, care cuprind o paletă foarte largă, de la eroii principali, surprinsi in evolutia lor- de la copilarie la adolescenta și tinerete, și pană la numeroasele personaje din planul secundar, care intregesc și îmbogățesc povestea .

În decorul sonor muzical, semnat de Patricia Prundea și tehnic, realizat de inginer Iulian Iancu, spectacolul radiofonic ,, Cerbul de aur’’ vă va dărui, sperăm, bucuria reintalnirii cu spatiul privilegiar al Basmului, dar făcut deopotrivă celor mai mici dar și celor mai mari ascultători.

Din echipa de realizatori mai fac parte: Monica Wilhelm, Radu Verdeș și Bogdan Golovei –regizori de montaj, Milica Creiniceanu, regizor de studio și Irina Soare, redactor și coordonator de proiect.
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro