Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Lope de Vega – baroc și spirit popular

Duminică, 25 Iulie 2010 , ora 12.43
 

Despre caracteristicile teatrului lui Lope de Vega, tipurile de comedii și tipurile de personaje dintr-o operă copleșitoare prin dimensiuni (Lope ar fi scris peste 2000 de piese), duminică 25 iulie 2010, la ora 19,00, la Radio România Cultural, în noua emisiune din seria "Clasicii dramaturgiei universale", "Lope de Vega - baroc și spirit popular". Realizatori: Pușa Roth și Costin Tuchilă.

Denumirea consacrată de "Secol de Aur" acoperă doar parțial epoca de măreție a literaturii spaniole, întinsă de fapt pe durata a două veacuri, al XVI-lea și al XVII-lea, de la împlinirea, tardivă în Spania, a Renașterii la formele obosite ale barocului. Scriind mai mult decât oricare dintre contemporanii săi, Lope de Vega (1562-1635) dezvăluie o uimitoare varietate de teme atât în poezie, cât și în teatru. Spre deosebire de Góngora și de autorii care îl înconjurau și îl imitau, Lope de Vega transformă în lirică proprie farmecul și spiritul poeziei populare, asimilând vizualul și auditivul din romancero spaniol.

Ca autor dramatic, Lope de Vega este cel care cristalizează teatrul național spaniol. Interesant ar fi de observat că într-un oraș ca Madridul, în care se trăia literatura și se literaturiza viața, după expresia lui Karl Vossler, Lope reușește să rămână străin de orice ideologie literară. Tentativele de clasificare ca om al Renașterii sau ca reprezentat al barocului, adevărate din anumite puncte de vedere, sunt mai degrabă tangențiale. Lope de Vega răstoarnă tiparele clasificării înguste. El este adeptul naturaleții în artă. "Poeții mari, nota Lope, nu au a se supune preceptelor". Sprijinită pe artificii retorice, arta se situează întotdeauna, crede Lope de Vega, mai prejos decât "naturalul". Ideea este exprimată cu limpezime în micul tratat în versuri din 1609, "Arta nouă de a face comedii în vremea noastră": "Cei care au grijă să păstreze arta nu ating naturalul."

Dacă tonalitatea sufletească a teatrului lui Lope de Vega este barocă, forma lui rămâne întotdeauna liberă, foarte apropiată de gustul popular. Marele public este cel către care se îndreaptă exigențele formulate de Lope, reacția acestuia fiind un scop estetic, de la predispoziția pentru amestecul genurilor la felul în care este concepută și condusă acțiunea, la adecvarea limbajului, cultivarea ambiguității și la alegerea temelor.

Costin TUCHILA
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro