Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

În programul Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității Teatrul Național Radiofonic prezintă la Radio România Cultural premiera absolută Între câine și lup de Ilinca Stihi

Luni, 13 Noiembrie 2023
 

Zoltan Octavian Butuc si Maia Morgenstern
Foto: Alexandru Dolea

Teatrul Național Radiofonic și Radio România Cultural vă invită să ascultați sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 17.00 premiera absolută de teatru radiofonic Între câine și lup, scenariu original de Ilinca Stihi inspirat de viața și opera Monicăi Lovinescu, cu inserții din materiale documentare din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.


La aniversarea centenarului nașterii Monicăi Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc, Teatrul Național Radiofonic și Radio România Cultural au coprodus un spectacol sonor despre personalitatea și viața Monicăi Lovinescu. „Pentru fiecare dintre noi, personalitatea Monicăi Lovinescu reprezintă altceva, în funcție de apartenența la o anumită generație, dar, mai mult decât atât, întâlnirea cu Monica Lovinescu este o privire în oglindă. Întrebări personale și amintiri intense despre trecutul individual sau colectiv au colaborat în procesul creativ. Spectacolul a devenit el însuși o împletire de emoții descărcate de artiști în confruntarea cu problematici fundamentale precum puterea de sacrificiu sau verticalitatea istorică”, declară regizoarea și autoarea scenariului Ilinca Stihi. Rama narativă ficționalizează un episod limită din existența personajului, care printr-o stranie coincidență a avut loc într-un alt 18 noiembrie, atentatul de la Paris asupra vieții Monicăi Lovinescu din 18 noiembrie 1977.


Scenariul, construit în linia thrillerului psihologic redă peisajul uman și fizic al terorii regimului comunist, precum și tacticile insidioase ale presiunii exercitate de Securitate. Adresându-se atât generației tinere, cât și celei adulte, scenariul radiofonic original își propune să funcționeze ca un avertisment despre mecanismele de articulare ale regimurilor autocrate indiferente în fața conceptelor umanitare și egalitare. Personalitatea Monicăi Lovinescu funcționează astfel ca o hârtie de turnesol pentru determinarea contrastului ferm dintre bine și rău, dreptate și nedreptate, intenționat relativizate în condiția lumilor pre-dictatoriale. Formal, spectacolul sonor apelează la tehnica thrillerului ce reia și amplifică laitmotivul angoasei supravegherii. Confruntarea victimei cu agresiunea fizică dă curs unei reevaluări ficționale a luptei cu neliniștea indusă de conștiința supravegherii sale. În același timp, relația introspectivă cu lumea, tradusă de vocea interioară a personajului, capătă o contrapondere obiectivă prin bruiajul „ascultării” continue. Urmărirea introduce presiunea fricii cultivate de sistem, stare de care nu poate scăpa nici în lumea liberă. Între câine și lup nu e un scenariu biografic al unui personaj transformat în erou, ci mai degrabă interoghează motivele rolului asumat de Monica Lovinescu și a prețului plătit pentru o libertate continuu supravegheată.


Maia Morgenstern și Zoltan Octavian Butuc, doi actori emblematici ai teatrului românesc își asumă interpretarea personajelor Monica Lovinescu și Securistul, ce devin exponenții opoziției simbolice rezistență-teroarea supravegherii. Regizoarea Ilinca Stihi explică alegerea celor doi actori: „dimensiunea artistică a Maiei Morgenstern reflectă dimensiunea istorică a Monicăi Lovinescu. Similitudini puternice de timbru și emoție au făcut cele două portrete să se apropie impresionant de mult. Cred că dialogul peste timp între destinele marcante ale celor două personalități, cea a Maiei Morgenstern și cea a Monicăi Lovinescu, este în sine un moment de profundă tensiune dramatică pe care ascultătorul o va resimți. Puntea de legătură, vocea perfidă, dar seducătoare a Securității, adusă la microfon de Zoltan Octavian Butuc a devenit un liant paradoxal, dovada palpabilă și diavolească a răului construit de om menit să ofere luminii umanismul ca vocație mesianică.”


Viața Monicăi Lovinescu invită la un dialog transgenerațional despre reacția individului în fața abuzurilor, despre coagularea gestului demn, dar și despre lupta interioară între dilemele morale desfășurate pe mai multe paliere: uman, ideatic sau politic. Prin însuși firul său narativ, prin faptul că reflectă sisteme diverse într-o personalitate definită de reperul etic, destinul său are, deci, valoare de exemplaritate. În cuvintele regizoarei: „Atât însemnările, cât și acțiunile sale au un efect de expulzare din vrajă, mai exact, revelează structura sistemului opresor comunist cu atâta minuțiozitate încât normalitatea devine perceptibilă. Sper ca spectacolul sonor să genereze multe astfel de întâlniri contribuind la un proces terapeutic în care suntem integrați ca nație de cum am trecut hotarul sângerosului decembrie 1989.”

Oana Cristea Grigorescu, Tom Brandus, Ilinca Stihi
Foto: Alexandru Dolea


Între câine și lup, scenariu original de Ilinca Stihi inspirat de viața și opera Monicăi Lovinescu, cu inserții din materiale documentare din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). În distribuție: Maia Morgenstern, Zoltan Octavian Butuc, Voicu Hetel, Ionuț Kivu, Alex Moustache, Adrian Nour, Robert Radoveneanu, Daniel Tudorică, Alexandru Voicu, Antal Omar. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originala: Dan Handrabur. Sound design: Tom Brânduș. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro