Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

O nouă colecție pe site-ul eTeatru, dedicată împlinirii a 95 de ani de Radio România

Miercuri, 1 Noiembrie 2023 , ora 15.44
 

Teatrul Național Radiofonic lansează, la www.eteatru.ro, o nouă colecție de spectacole sonore, alcătuită cu prilejul aniversării, la 1 noiembrie 2023, a 95 de ani de Radio România. Vă oferim cu bucurie, de Ziua Radioului Național, cele mai bune montări radiofonice din toate timpurile, realizate după texte importante ale dramaturgiei naționale și universale, purtând semnături regizorale remarcabile și jucate de marii noștri actori, care au colaborat în permanență cu Teatrul Național Radiofonic.

RADIO ROMÂNIA 95. Spectacole de colecție” adună, pe site-ul www.eteatru.ro, titluri reprezentative din 8 decenii de radiofonie teatrală, începând cu anii ’50 ai secolului trecut, de când datează cel mai vechi spectacol păstrat pe bandă de magnetofon: „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în regia lui Ion Șahighian, cu Nicolae Bălțățeanu în rolul titular, înregistrare din anul 1951.

Teatrul radiofonic a devenit, fără îndoială, de-a lungul timpului, o instituție culturală cu adevărat națională, cu un prestigiu indiscutabil, așa cum îi dorea Tudor Vianu în 1929. Bucurându-se de privilegiul de a fi teatrul cu numărul cel mai mare de actori, având posibilitatea de a-și alcătui distribuțiile prin selectarea celor mai buni interpreți ai scenei românești, Teatrul Național Radiofonic a realizat, în timp, un portofoliu impresionant de spectacole excepționale.

Montările pe care vi le propunem au nu doar valoare istorică și documentară, ci și o inestimabilă valoare artistică, fiind ascultate cu aceeași bucurie proaspătă, la zeci de ani de când au fost realizate și după repetate audieri. Producțiile contemporane completează nuanțat această sinteză a celor mai bune spectacole sonore și se poate spune că, pe parcursul deceniilor, teatrul radiofonic s-a definit ca o artă cu legi de sine stătătoare, iar mijloacele de expresie proprii universului auditiv s-au reînnoit în permanență, în funcție nu doar de modificarea tipului de sensibilitate estetică, ci și de progresele tehnice ale radiofoniei. Astfel încât, se poate detecta o evoluție din ce în ce mai sigură a artei teatrale sonore, spre rafinament și cizelare a expresiei artistice, sub raportul arhitecturii și al plasticii auditive.

Teatrul Național Radiofonic a reușit, cu siguranță, să-și creeze propriile personalități și să-și contureze propriul drum artistic. Aici, au existat și există autori redutabili de scenarii radiofonice, aici piesa românească și-a găsit totdeauna locul în repertorii, aici actorii au putut juca marile roluri visate, în care nu fuseseră distribuiți pe scenă – și tot aici s-au format individualități regizorale de marcă, practicându-și profesia cu dăruire, împlinindu-și vocația de a crea din sunete o întreagă lume, cu o desăvârșită atenție la puterea de pătrundere emoțională a cuvântului rostit.

La fel cum Teatrul Național Radiofonic are cele mai bogate posibilități de a-și crea spectacolele, de a-și alege textele dramatice și actorii, el este, în același timp, și teatrul cu cel mai mare număr de spectatori, cu un public eterogen, extrem de diversificat. Iar legătura aceasta indestructibilă a teatrului radiofonic cu publicul său reprezintă o dovadă în plus, a faptului că vocea conține un potențial uriaș: afectiv, intelectual, ludic, comic ori tragic... Și în toate aceste decenii, teatrul radiofonic a reușit să exploreze teritorii fascinante, atotcuprinzătoare, să înglobeze o gamă largă de idei, sentimente, emoții, proiecții în imaginar.

Așadar, sărbătorim, la Teatrul Național Radiofonic, împlinirea a 95 de ani de Radio România, dăruind tot ce avem mai bun publicului nostru fidel. Și ne dorim ca noua colecție, postată pe site-ul www.eteatru.ro, să ofere o fericită complementaritate între valorile trecutului și realizările actuale – și unele, și celelalte înfăptuite cu pasiune, talent și imaginație creatoare.


Domnica Țundrea


*Fotografie din timpul înregistrărilor pentru dramatizarea semnată de George Voinescu după romanul Cocoșatul de la Notre Dame (1956) de Victor Hugo. În imagine: Pompilia Vasiu, Carol Kron (Un cerșetor), Mihai Stoenescu, George Andreescu (Un cetățean), Mircea Cojan, Nicolae Enache (Grefierul), Alexandru Giovani (în rolul Călăului), Alexandru Critico (Claude Frollo), Radu Beligan (Gringoire). Sursa foto: Arhiva Radio RomaniaArhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro