Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Premieră-eveniment la Teatrul Național Radiofonic: „Volpone” de Ben Jonson

Luni, 30 Octombrie 2023 , ora 13.15
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, un spectacol-eveniment: „Volpone de Ben Jonson. Spectacolul se va difuza la Radio România Cultural: joi, 2 noiembrie, de la ora 22.00 (partea I) și vineri, 3 noiembrie, de la ora 22.00 (partea a II-a).

Traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul titular: Virgil Ogășanu. În distribuție: Mircea Rusu, Dan Condurache, Ion Haiduc, Valentin Teodosiu, Rareș Andrici, Zoltan Octavian Butuc, Ionuț Kivu, Mihai Gruia Sandu, Cristi Dionise, Daniel Badale, Alexandru Georgescu, Eduard Adam, Irina Mazanitis, Costina Cheyrouze, Mihai Dinvale. Regia de montaj: Robert Vasiliță, Florin Bădic și Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Spectacolul Volpone de Ben Jonson va putea fi audiat în avanpremieră marți, 31 octombrie 2023, de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul face parte dintr-un ambițios program, dedicat aniversării Radioului public, program ce cuprinde cele mai bune producții sonore din toate timpurile, pe care le vom difuza, la posturile naționale, pe toată durata lunii noiembrie, sub deviza „95 de ani de Radio România”.

Pentru Teatrul Național Radiofonic, premiera „Volpone de Ben Jonson, în traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Mihai Lungeanu, reprezintă, fără îndoială, o oglindă expresivă a societății, un spectacol-eveniment, una dintre marile montări ale scenei sonore contemporane. Spectacolul este o adevărată bijuterie radiofonică, iar Virgil Ogășanu izbutește o interpretare magnifică, stăpânind perfect toate nuanțele personajului, toată gama de stări pe care le parcurge și dominând cu strălucire secvențele sonore în care apare.

Piesa Volpone”, reprezentată întâia dată la 1605-1606, este una dintre capodoperele literaturii universale, un text în care autorul englez atinge culmea artei sale dramatice, dovedind maturitate artistică și știința de a îmbina respectul pentru rigorile clasice cu inventivitatea și vioiciunea stilului. Piesa ne aduce tabloul unei societăți corupte, acțiunea are loc în spațiul unei Veneții a luxului și a desfrâului, iar relațiile umane par a fi bazate exclusiv pe minciună și pe interes. Caracterul moralist și vigoarea satirică sunt dublate de nota amară și de exacerbarea elementului bizar, patologic, grotesc.

Traducerea pe care ne-o propune Mihai Lungeanu este remarcabilă prin expresivitate, subtilitate și eleganța exprimării, în acord cu stilul lui Ben Jonson și, în același timp, este modernă și nuanțată, astfel încât, replicile, scrise cu secole în urmă, devin importante și percutante pentru ascultătorul de azi. Textul radiofonic construit de Mihai Lungeanu, cuceritor prin limbaj, spirit ironic, luciditate și mesaj, a devenit, împlinindu-se în spectacolul sonor, o adevărată oglindă a moravurilor de azi, o satiră a societății contemporane.

Se poate spune că, pentru această montare, Mihai Lungeanu a alcătuit distribuția ideală și cu siguranță că personajele lui Ben Jonson și-au aflat, prin jocul actorilor, în spectacolul Volpone, întruchipări perfecte. Virgil Ogășanu în Volpone și Mircea Rusu în Mosca reprezintă bogat și sugestiv cele două personaje-cheie ale acestui univers și, alături de ei, actori importanți ai momentului, împreună cu tineri talentați, având calități promițătoare și potrivite specificului radiofonic, realizează, sub bagheta lui Mihai Lungeanu, o adevărată simfonie a vocilor, completată ulterior prin muzică și efecte sonore.

Regia muzicală semnată de Patricia Prundea și regia tehnică a lui Codrin Lazăr echilibrează inspirat secvențele dramatice și recompun în limbaj auditiv elementele piesei, lăsând spațiu pentru desfășurarea unor idei, enunțarea unor gânduri, semnificative pentru evoluția relațiilor dintre personaje. „Haina” sonoră a spectacolului este echilibrată și armonioasă, ritmul este dinamic și antrenant, personajele sunt însoțite de teme muzicale specifice, expresive și pline de culoare.

Este de o importanță covârșitoare ca Teatrul Național Radiofonic să-și îndrepte atenția către marile texte ale literaturii dramatice, așadar o nouă variantă radiofonică după Volpone de Ben Jonson este mai mult decât binevenită și oferă actorilor experiența confruntării cu partituri excepționale, de autentică forță comică și satirică. Îi datorăm regizorului Mihai Lungeanu o pagină de aur, din istoria și din prezentul Teatrului Național Radiofonic, iar propunerile sale se concretizează totdeauna în spectacole excepționale, meticulos lucrate, apreciate de public și de critica de specialitate, care nu de puține ori l-a răsplătit cu premii. Suntem convinși că acum, Mihai Lungeanu a izbutit o variantă antologică a spectacolului Volpone, oferindu-ne un text impecabil alcătuit, imaginând un univers sonor fascinant, dirijând atent actorii, canalizându-le precis energiile și forța creatoare.

Domnica Țundrea
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro