Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

IRINA PETRESCU – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Miercuri, 21 Iunie 2023 , ora 13.03
 

La mijloc de Cireșar, fascinanta actriță Irina Petrescu ar fi împlinit 82 de ani…


În semn de omagiu, Teatrul Național Radiofonic îi dedică spectacolele care se vor difuza în zilele de 26, 28 și 29 iunie, la Radio România Actualități: „Sorana” de Ioan Alexandru Brătescu Voinești, montare în care îi vor da replica alți monștri sacri ai teatrului românesc: Adela Mărculescu, Mariana Buruiană, Dorina Lazăr, Ion Pavlescu, Gelu Nițu, Valentin Plătăreanu, Nicolae Pomoje, regia artistică Titel Constantinescu; „Manechinul sentimental” de Ion Minulescu, în care, sub bagheta maestrului Cristian Munteanu, vor evolua si actorii: Adrian Pintea, Constantin Dinulescu, Dan Condurache, Adina Popescu; și Baladă la Genova de Constantin Venerus Popa, regia artistică Mihai Lungeanu, spectacol dedicat și comemorării a 140 de ani de la trecerea în neființă a marelui violonist, compozitor, teolog și patriot român Ciprian Porumbescu (14 octombrie 1853 – 6 iunie 1883), a cărui nemuritoare baladă o veți putea reasculta în spectacol, interpretată magistral la vioara Stradivarius de Alexandru Tomescu.


Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.


„În această meserie, cred în buna-credință a actorului, în cinste, în neminciună. Îmi pare paradoxal. Meseria noastră este a făcăturii, a minciunii, dar trebuie să existe un adevăr, o credință, o sinceritate, pe care publicul o caută și o cercetează fără greș. […] Scena este teribil de crudă și de nemiloasă și arată toate defectele de caracter ale actorului. Trebuie să ai grijă să fii cât mai curat, cât mai sincer, cât mai adevărat, pentru că scena e crudă și te trădează”, mărturisea, într-un interviu, actrița Irina Petrescu.


Născută la București la 19 iunie 1941, absolventă a Institututului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, promoția 1963, la clasa profesorilor Ion Șahighian și David Esrig, Irina Petrescu avea să debuteze, un an mai târziu, în piesa „Noaptea e un sfetnic bun” de Alexandru Mirodan, în regia lui Radu Penciulescu, la Teatrul „Bulandra”, scenă care îi va dărui succese răsunătoare, într-o impresionantă carieră artistică, de aproape cinci decenii, în spectacole care au scris istoria teatrului românesc contemporan. Dacă ar fi să amintim doar rolurile din montările: „Leonce și Lena” de Georg Büchner, „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, „Elisabeta I” de Paul Foster, „Casa cea nouă” de Carlo Goldoni, „Cu ușile închise” de Jean Paul Sartre, „O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett, „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, „Uriașii munților” de Luigi Pirandello, „Mizantropul” de Molière, „Caligula” de Albert Camus, „Thomas a Becket” de Jean Anouilh, „Hamlet” de William Shakespeare, „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, „Oblomov” după I.A. Goncearov, „Căsătoria” de Gogol ori „Elizaveta Bam” de Daniil Harms, în direcția de scenă a celor mai importanți regizori ai secolului XX.


Deși, în același interviu, actrița își mărturisea pasiunea nețărmurită și opțiunea definitivă pentru teatrul de scenă, de numele domniei sale se leagă o bogată creație cinematografică, încununată cu importante distincții, dar și numeroase roluri la teatrul de televiziune și la Radio.


Recitalul actoricesc semnat Irina Petrescu, pe care îl veți putea asculta la Radio România Actualități, este reverența pe care Teatrul Național Radiofonic o face unei personalități artistice cu totul speciale, unei artiste ivite parcă, „din plămada viselor, asemeni eroinelor, de neuitat, pe care ni le-a dăruit” (Silvia Kerim).

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro