Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

George Constantin – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 13 Mai 2023 , ora 21.48
 

George Constantin în ”Iona” la Teatrul Mic
Foto: arhiva Teatrului Mic

Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, la Radio România Actualități, în perioada 15-18 mai, trei spectacole de colecție din creația radiofonică a marelui actor George Constantin: „Furtuna” de William Shakespeare, montare legendară păstrată de memoria benzii de magnetofon și realizată de maestrul Liviu Ciulei cu o distribuție de excepție: George Constantin în rolul Prospero, Ion Besoiu – Alonso, Florian Pittiș (care semnează și adaptarea radiofonică) – Ariel, Mariana Mihuț – Miranda, Victor Rebengiuc – Caliban, Ion Caramitru – Ferdinand, Marcel Iureș – Antonio, Ștefan Bănică – Stefano. O restituire a unei pagini importante din istoria teatrului românesc – înregistrarea, două decenii mai târziu, a emblematicului spectacol de pe scena Teatrului „L.S. Bulandra” din București. Repertoriul, dedicat marelui actor de Teatrul Național Radiofonic, mai cuprinde: Cizmarul și diavolul de Norman Ginsbury după o povestire de Anton Pavlovici Cehov, spectacol realizat de regizorul Leonard Popovici și „Numancia” de Miguel de Cervantes, traducerea si adaptarea radiofonică: Dina Cocea, regia artistică Constantin Dinischiotu. Montările difuzate sunt un omagiu adus monstrului sacru al teatrului românesc, care, la acest început de mai, ar fi împlinit, 90 de ani.

George Constantin s-a născut la 3 mai 1933, la București și a părăsit această lume, 61 de primăveri mai târziu, în plină putere creatoare, lăsând în amintirea și sensibilitatea spectactorilor săi un număr impresionant de creații artistice, devenite repere fundamentale în istoria teatrului românesc. Cele 59 de roluri interpretate pe scenă, tot atâtea în pelicule cinematografice și cele peste 500 de partituri în spectacole radiofonice dau mărturie asupra unei personalități artistice de mare forță, cu o vastă paletă interpretativă, ce a fascinat deopotrivă spectatorii, dar și colegii de scenă, actori și regizori.

„Avea încredere în ceea ce făcea și-n același timp neîncredere în puterile sale. Era modest în fața marilor artiști și indiferent în fața neaveniților. Se golea în întregime de el pentru că avea de scos în afară nu numai ce știe despre el, ci și ceea ce bănuia că e, fantasmele, viața lui inconștientă. Am învățat enorm de la el și rămâne pentru mine Uriașul. Uriașul creator de personaje.” (Dana Dogaru)

Iar regizorul Alexandru Dabija mărturisea: „În hainele lui se simte mirosul tuturor regizorilor mari cu care a lucrat. Și a lucrat cu toți”. George Constantin a lucrat cu regizori precum Vlad Mugur (alături de care a debutat în 1954), Sanda Manu (spectacole precum „Pygmalion” de G.B. Shaw, „Crimă și pedeapsă” de Gabriel Arout dupa romanul lui F.M. Dostoievski), Andrei Șerban (spectacolul „Iona” de Marin Sorescu), Radu Penciulescu („Tango” de Sławomir Mrożek sau „Regele Lear” de William Shakespeare), cu Dan Micu – „Frații Karamazov” și „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”.

Liviu Ciulei spunea despre colaborarea pe care a avut-o cu George Constantin la „Furtuna” de William Shakespeare, la Teatrul „Bulandra”: „Colaborarea a fost minunată, deși timidă din partea amândurora, în efortul de a ne întâlni drumurile, de a ne răspunde unul altuia la întrebări, la exigența fiecăruia. La premieră, am avut amândoi aceeași reacție: la aplauze ne curgeau lacrimile. George Constantin a fost un mare Prospero”.

Cele dintâi creații radiofonice semnate George Constantin au fost realizate sub bagheta fostului său coleg de institut, regizorul Dan Puican, care i-a oferit o gamă largă de roluri, de la eroii lui Shakespeare, Schiller, de la Beaumarchais la Hemingway și până la impresionanta integrală Cehov, realizată în anii ’80, în care George Constantin a fost o prezență impresionantă. Alături de Dan Puican și alți maeștri ai teatrului radiofonic, regizorii Titel Constantinescu, Constantin Dinischiotu, Leonard Popovici ori Cristian Munteanu, au apreciat timbrul unic și personalitatea excepțională a marelui actor, distribuindu-l în numeroase montări care au devenit spectacole de referință în Fonoteca Radio România.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro