Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Premiera care deschide anul 2023 la Teatrul Național Radiofonic

Vineri, 20 Ianuarie 2023 , ora 13.44
 

Vineri, 20 ianuarie 2023, de la ora 12.00 – Audiție cu public în Foaierul Tapiseriei al Teatrului Național „I.L. Caragiale” București


Cele trei spectacole – ÎNTRE LUMI, RĂZVRĂTITUL și CĂUTĂRI – producții ale Teatrului Național Radiofonic – Radio România, sunt prezentate în premieră absolută, în cadrul proiectului „Biografii, memorii” și au fost realizate în colaborare cu Teatrul Național „I.L. Caragiale” București și Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.


Scenariile radiofonice sunt semnate de Magda Duțu, realizator și coordonator al proiectului „Biografii, memorii” și sunt alcătuite după romanul LUMEA VECHE. Familii din România de altădată de Livia Davidescu. Regia artistică aparține lui Petru Hadârcă, un vechi colaborator al Teatrului Național Radiofonic și experimentat regizor în montarea acestui gen de spectacole-document, cu distribuții ample, care rescriu, cu mijloacele moderne ale teatrului radiofonic, pagini de istorie și spiritualitate românească.

În distribuție: Gabriela Popescu, Ioana Calotă, Diana Decuseară, Pătru Gavril, Rodica Mandache, Mircea Rusu, Ana Tkacenko, Isabela Neamțu, Mircea Constantinescu, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca, Daniel Tudorică, Ovidiu Cuncea, Valentin Zorilă, Cristina Constantinescu, Dan Melnic, Patricia Prundea, Eduard Adam, Violeta Berbiuc. La vioară: Andrei Racu. La acordeon: Niculae Gheorghe. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea și Andrei Miricescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu.


Livia Davidescu – medic oftalmolog la Spitalul de Urgență nr. 1 din Craiova – și-a spus povestea sa și a familiei sale, într-un roman autobiografic tulburător – Lumea veche. Familii din România de altădată. Volumul e o restituire a istoriei familiei sale, din ultimii 100 de ani și dezvăluie destinele înaintașilor din Oltenia (zona deluroasă a Vâlcei) și Mehedinți, pe malul Dunării; destine edificate pe curaj, onoare, suferință, devotament. Istoria acestor familii e reprezentativă pentru ceea ce au trăit multe alte familii din aceste zone ale țării, în anumite perioade. Este povestea vieții unor oameni greu încercați de soartă, al căror reper moral a fost, întotdeauna, demnitatea!


„Un dosar și o ștampilă pe care scria «Criminal de război» au condus la apariția acestei cărți. Numele bunicului meu, tatăl tatălui meu, cel mai drept și cel mai respectat om pe care l-am cunoscut vreodată și pe care l-am iubit dincolo de cuvinte, era acum, sub ochii mei, în dosarul acela, cu ștampila aceea. Asta a declanșat în mine strigătul revoltei. Acolo a fost momentul zero al deciziei de a scrie cartea – ca o explicație, ca o reparație morală, ca o reabilitare tardivă, dar absolut necesară a numelui său. Abia în secunda următoare am realizat că din poveștile mamei aflasem cândva și despre cealaltă ramură a familiei mele; tatăl mamei mele fusese închis de comuniști... dosarul său nu a apărut în fața ochilor mei niciodată. Ar fi fost încă o nedreptate (a câta, oare?) ca povestea lui să rămână uitată, așa că am împletit poveștile, astfel încât simetria să dea echilibru firului narativ” – Livia Davidescu


Spectacolele vor fi difuzate în premieră absolută pe 24, 31 ianuarie și 7 februarie 2023, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro