Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Florin Piersic, la aniversare Vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Joi, 19 Ianuarie 2023 , ora 18.33
 

În semn de omagiu adus, la aniversare, marelui actor Florin Piersic, Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați, în zilele de 23, 25 și 26 ianuarie în două spectacole de excepție din Fonoteca de Aur: Mătrăguna de Niccolò Machiavelli (montare care se va difuza în două părți) șiInsula cu amintiriPoveste muzicală... cu Florin Piersic”, scenariu de Cornel Udrea, regia artistică: Mihai Lungeanu.


Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.


Florin Piersic, un actor cu talent, carismă, cu o carieră impresionantă, cu temperament, sensibilitate, putere, energie, drag de artă și de oameni, și-a câștigat celebritatea și popularitatea grație rolurilor de pe scenă, de pe marele sau micul ecran, dar și de la Radio.


Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în anul 1957, avându-i drept colegi de promoție pe Leopoldina Bălănuță, Ica Matache, Gheorghe Popovici Poenaru, Anatolie Spânu și Liviu Crăciun. Doi ani mai târziu, va debuta deopotrivă pe scenă și în cinematografie, fiind începutul unei cariere impresionante care numără, până acum, șase decenii, recompensată cu numeroase premii: Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” (1967), Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc” (2002), Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer „în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară, pentru dragostea, înțelegerea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale și cinematografice și a tinerelor talente”, Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului de Film Transilvania, dar și Medalia de Aur a Artelor Transilvane (2009). Florin Piersic este Cetățean de Onoare al orașelor: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București și Galați. De asemenea, o stea de pe Aleea celebrităților din Piața Timpului din București poartă numele maestrului. Florin Piersic are și o bogată creație radiofonică, fiind prezent pe afișul a zeci de spectacole de înaltă ținută artistică, realizate de mari regizori ai teatrului la microfon.


În semn de omagiu adus marelui actor, la aniversarea a 87 de ani de viață și a peste 60 de ani de carieră, vă invităm să îl ascultați interpretând cu ,,încântătoare naturalețe, cu ironie și autoironie și, mai cu seamă, cu acel farmec care reprezintă, fără îndoială, marca personalității lui artistice” (Domnica Țundrea) rolul lui Messer Nicia din comedia renascentistă Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, alături de Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivașcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, si Daniel Badale, spectacol realizat de regizorul Mihai Lungeanu în anul 2017, dar și emoționantele confesiuni artistice din Povestea muzicală semnată de dramaturgul Cornel Udrea și compozitorul Ionel Tudor, intrepretată de Florin Piersic, alături de: Emilia Popescu, Adriana Trandafir și Valentin Uritescu, regia tehnică și coordonarea muzicală: ing. Luiza Mateescu, montare realizată în anul 2008 în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”, coordonat de Magda Duțu.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro