Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Teatrul Național Radiofonic – audiție cu public la Muzeul Național al Literaturii Române

Joi, 19 Ianuarie 2023 , ora 18.21
 

Teatrul Național Radiofonic vă invită miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 15.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, la audiția cu public a spectacolului Spărgătorul de nuci și Regele șoarecilor de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, dramatizarea radiofonică și regia artistică Diana Mihailopol. Traducerea: Gustav Gusti. Dramatizarea radiofonică și regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Marian Râlea, Alina Rotaru, Marius Manole, Lucian Ionescu, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Ionuț Grama, Marcela Motoc, Eric Deliu, Catinca Radu, Mircea Alexandru Băluță, Cezar Antal, Marian Lepădatu, Oana Jindiceanu, Vera Linguraru, Daniel Tudorică, Mugur Dumitriu, Alin Aronovici, Cristiana Mihai, Voicu Hetel și Mihai Gruia Sandu. Versuri: Diana Mihailopol. Redactor și coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Regia muzicală: Andrei Miricescu.


Spectacolul se va difuza sâmbătă, 28 ianuarie și duminică 29 ianuarie la Radio Cultural, de la ora 9.00.


Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor, poate cea mai cunoscută și îndrăgită operă a lui Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, este totodată una dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale din toate timpurile. În anul care a marcat bicentenarul trecerii în neființă a celebrului scriitor, Teatrul Național Radiofonic pentru copii a realizat un spectacol inspirat din acest basm, iar difuzarea la Radio România Cultural aniversează 247 ani de la nașterea acestuia. Montarea este semnată de talentata regizoare Diana Mihailopol, care mărturisește:


Să ți se propună, în 2022, un proiect după Spărgatorul de nuci și regele șoarecilor de E.T.A. Hoffmann înseamnă o reală provocare. Un univers plin de fantezie și candoare s-a așternut în fața mea, răzbătând undele minții și contopindu-se cu munca străbătută în urmă cu peste 50 de ani a traducătorului Gustav Gusti. Povestea Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor de E.T.A. Hoffmann a fost înfățișată publicului larg mai mult prin prezența pe scenele mondiale ale spectacolelor de balet, pe muzica inegalabilului Piotr Ilici Ceaikovski. În spectacolul radiofonic am acceptat soluțiile și mijloacele artistice propuse de regizorul muzical, Andrei Miricescu, acelea de a adăuga, pe lângă cunoscutele fragmente muzicale ale lui Ceaikovski, variațiuni pe tema Spărgătorului de nuci din zona jazzului.

Astfel, Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor iese din tiparul basmului tradițional și din forma de expresie tipică a spectacolelor pentru copii și tinde, în această încercare scriptică, spre o formă deschisă către adolescenți și adulți, dorind să definească starea trăită în timpul în care eroina principală, Marie Stahlbaum traversează din ungherul izolat al copilăriei către epoca personală a tinereții, ca nouă perioadă ce se cere trăită.

Mulțumesc echipei și celor cu care am colaborat cu ocazia acestui proiect: Irina Soare, Andrei Miricescu, Codrin Lazăr, Milica Creiniceanu, Florin Bădic, Lucian David, Ioana Stana și nu în ultimul rând echipei de actori care au înțeles dorința mea de a ramifica laturile poveștii lui E.T.A. Hoffmann, la fel de aproape ca sunetul armonios al baletului consacrat. Sunt bucuroasă pentru că a debutat la Teatrul Național Radiofonic excepționala actriță Alina Rotaru, alături de mai marii Marian Râlea, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Marius Manole, Mihai Gruia Sandu, Ionuț Grama și alții. Și mai sunt bucuroasă pentru că am reușit să finalizez explorarea tipologiei omulețului cu haină de lemn, care, înveșmântat cu materia primordială mistică, ajunge să capete viață și să traducă în realitate izolarea și însingurarea personală ce traversează către drumul răzbătut și idealul personal atins, în sfârșit.”

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro