Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Grigore Vasiliu Birlic – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Joi, 12 Ianuarie 2023 , ora 19.34
 
Foto: Studiourile Buftea

În semn de omagiu adus memoriei genialului actor Grigore Vasiliu Birlic (24 ianuarie 1905 – 14 februarie 1970), Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați, în perioada 16-19 ianuarie, în spectacole radiofonice de referință din Fonoteca de Aur: Matei Millo sau Mania posturilor”, comedie cu cântece de Vasile Alecsandri, în care îi vor da replica Silvia Dumitrescu Timică și Ion Lucian, în spumoasa comedie „Apollon de Bellac” de Jean Giraudoux, în compania altor monștri sacri ai scenei românești: Sanda Toma, Radu Beligan, Nicolae Gărdescu. Antologica versiune radiofonică a comediei Bădăranii de Carlo Goldoni (care se va difuza în două părți), realizată în anul 1958 de legendarul regizor Sică Alexandrescu cu o distribuție de aur: George Calboreanu, Alexandru Giugaru, Cella Dima, Silvia Dumitrescu-Timică, Tanți Cocea, Eugenia Popovici, Radu Beligan, Nicky Atanasiu, Marcel Anghelescu, Mihai Berechet și Grigore Vasiliu Birlic va încheia repertoriul dedicat marelui actor la Teatrul Național Radiofonic.


Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.


„Birlic n-a fost numai marele comic, care mai bine de patru decenii a încântat publicul cu hazul său devastator... N-a fost numai artistul care punea în pericol prin simpla prezență, chiar fără vorbe, orice ansamblu. A fost mai mult: o entitate a străvechii commedia dell'arte. Făptura aceasta firavă, marcată de ochi calzi, tulburători, de nasul proeminent și gura voluptos desenată pentru mușcătura poantelor, cu acel mers caracteristic, șui, legănat, ce încurca aerul și-i dădea dezinvoltură, s-a zbenguit, trasă de invizibile ițe, cât i-a fost vremea, în credința veseliei vărsate cu nemiluita. De la copilărie la moarte, râsul s-a ținut după el declanșat de resorturile resurselor într-adevăr miraculoase…”, afirma legendarul om de teatru Gaby Michailescu (care i-a fost și impresar) în impresionanta monografie dedicată marelui artist și intitulată simplu, „Birlic”.


Un nume care nici astăzi, la împlinirea a 118 ani de la nașterea genialului actor, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Iubit și admirat în epocă, grație inegalabilelor partituri interpretate mai întâi pe scenele companiilor teatrale particulare ale începutului de secol XX, apoi la Teatrul Național din București, actorul va beneficia, la apogeul carierei sale, de avântul luat de diversificarea mijloacelor media, radio, televiziune, dar și de cinematografie. Formidabilele sale interpretări din „Bubico”, „Domnul Goe”, „Două lozuri”, „Titanic vals” ori „Bădăranii”, dau mărturie asupra genialității marelui actor, care a trecut cu succes proba timpului. Fonoteca de Aur Radio România păstrează zeci și zeci de înregistrări memorabile ale lui Grigore Vasiliu Birlic la microfonul Teatrului Național Radiofonic. De la cele dintâi colaborări, sub bagheta maestrului Ion Vova (cu care jucase la Compania de teatru „Colorado”, al cărei patron era Birlic), continuând cu rolurile din dramaturgia lui Caragiale, Crăcănel din „D’ale carnavalului” și Brânzovenescu din „O scrisoare pierdută de Caragiale, montate de Sică Alexandrescu la începutul anilor ’50, „Svejk” după Hașek, alături de Ion Lucian și Silvia Dumitrescu-Timică,Bărbierul din Sevilla, în regia lui Mihai Zirrra, „Femeia îndărătnică, în regia lui Grigore Gonța, „Prețioasele ridicole”, cu Nineta Gusti și Radu Beligan în rolurile principale, în regia lui Constantin Moruzan, „Unchiul Vania” de Cehov, în care avea să joace cu Nicolae Bălțățeanu și Emil Botta, „Comedia celui care și-a luat de nevastă o femeie mută de Anatole France, sub bagheta lui Dan Puican sunt doar câteva titluri de mare succes din creația sa radiofonică impresionantă, „care continuă să trăiască pentru sufletul și imaginația unui spectator care nu s-a născut încă”.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro