Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

EMIL BOROGHINĂ în premiera radiofonică LUMEA-I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORII

Luni, 4 Iulie 2022 , ora 12.02
 

Emil Boroghină in Studioul

George Constantin

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, marți, 5 iulie 2022, de la ora 19.00, la Radio România Cultural - LUMEA-I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORII. O biografie poetică inspirată de viața și opera lui William Shakespeare, după un recital alcătuit și rostit de Emil Boroghină.

Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte. Traducerea fragmentelor din piesele lui William Shakespeare: Dan Duțescu, Mihnea Gheorghiu, Ștefan Octavian Iosif, Barbu Solacolu, Vladimir Streinu, Virgil Teodorescu.

În distribuție: Emil Boroghină, Felicia Pinte, Gavriil Pinte.

Regia de montaj: Florin Bădic și Bogdan Golovei.

Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicală: Patricia Prundea.

Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.

Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.


Emil Boroghină in
Studioul
George Constantin

Emil Boroghină in
Studioul
G. Constantin

VIDEO 1 – Emil Boroghină

Spectacolul radiofonic Lumea-i un teatru, noi suntem actorii, în regia lui Gavriil Pinte, realizat în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, are la bază un scenariu care reunește fragmente din recitalul actorului Emil Boroghină, „Recitindu-l pe Shakespeare - Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”, cu informații despre viața și opera celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor - William Shakespeare, aduse prin întermediul unui dialog/prezentare între două personaje imaginate, doi „însoțitori” – Femeia și Bărbatul.

VIDEO 2 – Gavriil și Felicia Pinte

Proiectul are câteva precedente radiofonice realizate de aceeași echipă; biografii-poetice după viața și opera lui Ovidiu, Dante și Eminescu.


Magda Dutu si
Emil Boroghină
Mirela Georgescu,
Gavriil Pinte si
Patricia Prundea
Milica Creiniceanu si
Emil Boroghină

În ultimul deceniu, reputatul actor Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Director fondator al Festivalului Internațional „Shakespeare” - realizează adevărate recorduri artistice prin recitalurile din lirica română și universală, pe care le alcătuiește personal și le prezintă cu rară dăruire, în țară și peste hotare. Regizorul Gavriil Pinte a avut inițiativa de a valorifica la Teatrul Național Radiofonic, patru dintre aceste recitaluri, concretizate în spectacole radiofonice prezentate în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.

Emil Boroghină
în Studioul
George Constantin

OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. (Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2017).

LA STEAUA CARE-A RĂSĂRIT - o biografie poetică după viața și opera lui Mihai Eminescu. Spectacol realizat în anul 2020, la 170 de ani de la nașterea poetului.


DIVINA COMMEDIA - o biografie poetică prilejuită de împlinirea a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri - după un recital alcătuit de Emil Boroghină și Alina Hiristea.

Pentru rolul Dante Alighieri, din acest spectacol, Emil Boroghină a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, într-un spectacol realizat în anul 2021 – distincție oferită cu prilejul decernării Premiilor Teatrului Național Radiofonic.

Emil Boroghină – Premiul TNR

LUMEA- I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORII – o biografie poetică inspirată de viața și opera lui William Shakespeare, spectacolul pe care-l prezentăm acum în premieră, realizat după recitalul alcătuit și rostit de Emil Boroghină – ”Recitindu-l pe Shakespeare - Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”.


Premiera Lumea-i un teatru, noi suntem actorii se va difuza și la Radio România Internațional 2, sâmbătă, 9 iulie 2022, de la ora 23.00.


VIDEO 3 – Emil Boroghină


VIDEO 4 – Felicia și Gavriil Pinte


Magda Duțu
Arhiva : 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro