Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

UN SECOL DE TEATRU ROMÂNESC LA CHIȘINĂU

Luni, 4 Octombrie 2021 , ora 15.52
 
Teatrul Național Radiofonic
prezintă în premieră, marți, 5 octombrie 2021, între orele 19.00 – 21.00, la Radio România CulturalUN SECOL DE TEATRU ROMÂNESC LA CHIȘINĂU – spectacol-document prezentat în două părți, în cadrul proiectului Biografii, memorii – dedicat Centenarului Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău.


De la ora 19.00 – partea I - Un secol de teatru românesc la Chișinău - Răsărit de soare. Scenariul: Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuție: Constantin Florescu, Petru Hadârcă, Diana Decuseară, Adrian Păduraru, Anatol Durbală, Mircea Constantinescu, Ghenadie Gâlcă, Pătru Gavril, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Daniel Tudorică, Cristina Constantinescu, Eduard Adam. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu. Producție a Teatrului National Radiofonic, realizată în colaborare cu Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău.

De la ora 20.00 – partea a II-a - Un secol de teatru românesc la Chișinău – Revanșa memoriei interzise. Scenariul: Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuție: Constantin Florescu, Petru Hadârcă, Diana Decuseară, Adrian Păduraru, Anatol Durbală, Mircea Constantinescu, Ghenadie Gâlcă, Pătru Gavril, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Daniel Tudorică, Cristina Constantinescu, Eduard Adam. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu. Producție a Teatrului Național Radiofonic, realizată în colaborare cu Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău.

Scenariul - după care au fost realizate cele două spectacole radiofonice – Răsărit de soare și Revanșa memoriei interzise - are la bază cercetarea istoriei Teatrului Național din Chișinău, pe care a realizat-o autoarea Mariana Onceanu, împreună cu regizorul Petru Hadârcă și aduce în prim-plan momente semnificative și personalități ale culturii române și ale artei teatrale, care au influențat atât înființarea teatrului național, cât și evoluția acestuia.

Teatrul românesc conceput ca instituție publică de interes național, recunoscut și legitimat ca atare prin acte și subvenționat din bugetul de stat, a fost înființat în toamna anului 1921, iar deschiderea stagiunii a avut loc la 6 octombrie. Trei ani mai târziu, în 1924, acest statut a fost confirmat prin decret regal. Dar, teatrul românesc, cu trupe care au încercat să creeze un teatru de repertoriu, precum și turneele trupelor românești de peste Prut, au început imediat după semnarea Actului Unirii.

Procesul de unitate națională a fost catalizat nu numai prin dezbateri politice în Sfatul Țării, dar mai ales, prin teatru, literatură și muzică – contribuția lui George Enescu fiind inestimabilă.”

Video: Mariana Onceanu

Spectacolele cuprind și fragmente din piese de teatru și emisiuni radiofonice, precum și mărturii ale marilor actori Costache Antoniu și Eugeniu Ureche – prețioase materiale sonore din Fonoteca de Aur a Teatrului Național Radiofonic – Radio România, din Fonoteca postului național Radio Moldova, precum și din arhiva postului național de televiziune Moldova 1. Tulburătoare este și mărturisirea altui mare actor român - Constantin Dinulescu, pe care a făcut-o într-un interviu acordat recent (în iunie 2021) lui Petru Hadârcă, cu ocazia Centenarului Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

În urma cercetării istoriei domeniului în care lucrez, în urma lucrului cu memoriile victimelor deportărilor și deținuților politici, am ajuns la concluzia că cele mai mari realizări și cele mai sigure victorii s-au produs în domeniul învățământului și culturii. Fără școala românească, fără cartea românească și fără teatrul românesc din perioada interbelică, nu ar fi fost nici Marea Adunare Națională din 31 august 1989, nici alfabet latin, nimic. La Chișinău s-au dat bătălii adevărate pentru dreptul de a vorbi corect limba română și pentru a avea acces la teatrul și cultura română. - Petru Hadârcă

Diana Decuseară, Adrian Păduraru, Anatol Durbală

Un secol de teatru românesc la Chișinău a fost celebrat și la a VI-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, desfășurată în perioada 15 – 26 septembrie 2021– întâlnire de limbă, cultură și simțire românească, unică în spațiul teatral, la care Teatrul Neațional Radiofonic participă an de an, chiar de la prima ediție.

Poze: Diploma de excelentă, Magda Duțu si Petru Hadârcă, Audiție Chișinău

Spectacolul nostru Un secol de teatru românesc la Chișinău a deschis seria audițiilor cu public pe care le–am organizat în cadrul Reuniunii din acest an. A fost prezentat în premieră absolută, joi, 16 septembrie 2021, în Sala Antract a Teatrului Național”Mihai Eminescu” din Chișinău, în prezența echipei de realizatori. și a invitaților la acest festival.

La Radio România Cultural se va difuza în premieră, marți, 5 octombrie, între orele 19.00 – 21.00, ambele episoade. La Radio România Internațional, prima parte – Răsărit de soare – se va difuza, sâmbătă, 9 octombrie, iar partea a II-a – Revanșa memoriei interzise – sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 23.00.


Video – în gară – Ghenadie Gâlcă, Diana Decuseară, Anatol Durbală, Annemary Ziegler,Daniel Tudorică

Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro