Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Regizorul Vasile Manta - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, la Radio România Actualități

Duminică, 14 Martie 2021 , ora 19.56
 
La mijlocul lunii martie a anului 2018, trecea în neființă regizorul Vasile Manta, unul dintre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți profesioniști ai postului public de Radio. În semn de omagiu adus memoriei sale, Teatrul Național Radiofonic va difuza, la Radio România Actualități, în săptămâna 15-18 martie, patru spectacole emblematice din impresionanta sa creație radiofonică: Doctorul zburător de Molière, Ceaiul nostru cel de toate zilele de George Astaloș, Două povestiri de Ion Luca Caragiale: Dintr-un vechi catastif și O vizită la Berlin si Șase schițe umoristice de Costin Tuchilă. Montările se vor difuza de la ora 23.05.

Născut la 31 decembrie 1949 la București, Vasile Manta a urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu” (Colegiul „Sf. Sava”) din București, urmate de cele ale Institutului Politehnic București (Facultatea de Electrotehnică) si de cursurile universitare de regie artistică, încununate cu diploma de doctor în teatru cu teza „Spațialitatea universului sonor în teatrul lui Anton Pavlovici Cehov” (îndrumător: Alexa Visarion). A pășit în Radio la vârsta de 9 ani printr-o întâmplare care a avut un rol esențial în destinul său, devenind în scurt timp colaborator al emisiunilor pentru copii și tineret. „Timbrul vocii mele semăna cu cel al Silviei Chicoș, pe care am cunoscut-o, am stat alături de ea, am învățat multe lucruri pentru că era o actriță cu totul și cu totul remarcabilă pentru roluri de copii”, mărturisea Vasile Manta într-un interviu realizat de scriitoarea Pușa Roth.

Vocea sa ajunsese binecunoscută ascultătorilor, care îl admirau interpretând, la microfon, partituri importante din literatura pentru copii și nu numai. Astfel, Vasile Manta, a fost: Micul prinț din spectacolul radiofonic semnat de regizoarea Elena Negreanu, inspirat din celebra carte a lui Exupery, Vișinel din încântătoarele Aventurile ale lui Cippolino de Gianni Rodari, simpaticul Nică din cartea cult a literaturii pentru copii Nică fără frică de Nina Cassian, Prichindel din serialul pentru copii Aventurile lui Prichindel, muzical de Călin Gruia și Livio Bellegante dar și Mamilius, fiul regelui, din Poveste de iarnă de Wiliam Shakespeare, Ilieș, fiul lui Tomșa, din Despot Vodă de Vasile Alecsandri ori copilul din Wilhelm Tell de Friedrich Schiller. În perioada 1963–1967, în paralel cu rolurile din radio, a fost selecționat de regizorii Lucian Pintilie și Ion Cojar pentru a juca roluri importante pe scenele bucureștene. Astfel, la Teatrul Național din București, sala Comedia, a jucat rolul Luca Lacrimă din piesa Domnișoara Nastasia de G.-M. Zamfirescu, în regia lui Ion Cojar, iar pe scena Teatrului Bulandra din București, a interpretat rolul principal – copilul Johnny, din piesa Inima mea este pe înălțimi de William Saroyan, în regia lui Lucian Pintilie. Această piesă a fost înregistrată și în studiourile radioului și există în Fonoteca de Aur a Teatrului Național Radiofonic.

Zecilor de roluri interpretate li s-au adăugat mii de spectacole radiofonice, montări pentru copii, emisiuni scenarizate și de divertisment la care Vasile Manta a semnat coloana sonoră și regia artistică, în peste 40 de ani de activitate neîntreruptă.

Cele 3800 de creații radiofonice pe al căror afiș se regăsește numele lui Vasile Manta, păstrate în Fonoteca de Aur scriu, peste timp, o pagină importantă din istoria Radio România si a Teatrului Național Radiofonic, căruia domnia sa, i-a dedicat, cu talent, profesionalism, dragoste și generozitate, întreaga viață.
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro