Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Regizorul Dan Puican - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 1-4 martie, la Radio România Actualități

Vineri, 26 Februarie 2021 , ora 17.51
 
"Epoca de aur a teatrului radiofonic își datorează strălucirea și gloria minunatului Dan Puican, a cărui viață s-a confundat, timp de jumătate de secol, cu destinul instituției pe care a slujit-o cu fidelitate și credință". – scria maestrul Radu Beligan în preambulul cărții Dan Puican – "Radioul este viața mea" semnat de Annie Muscă, volum editat în anul 2013.

Dan Puican a fost mai întâi actor. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1956, făcând parte din ceea ce numim, astăzi, Promoția de Aur a Teatrului românesc, fiind coleg, printre alții, cu George Constantin, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei sau Victor Rebengiuc. Au urmat roluri importante, pe scenele din Brașov și Baia Mare.

O a doua pasiune avea să fie însă definitorie pentru traiectoria sa artistică, câțiva ani mai târziu, Dan Puican a ales teatrul radiofonic, unde în peste șase decenii de activitate, a semnat regia artistică a peste 1000 de piese de teatru si emisiuni
scenarizate, medalioane teatrale, recitaluri de poezie. A colaborat cu mari actori din generații diferite, cărora le-a oferit șansa unor înregistrări de referință, dintre care trebuie amintite, chiar și la o sumară enumerare, integrala Cehov, realizată în perioada 1980–1985, toate piesele lui Caragiale, piese de Molière (Mizantropul, Școala nevestelor), Goldoni (Hangița, Casa cea nouă, O întâmplare ciudată), Shakespeare (Neguțătorul din Veneția, Scorpia îmblânzită), Lope de Vega (Capriciile Fenisei), Schiller (Maria Stuart, Wilhelm Tell), Gogol (Căsătoria), G. B. Shaw (Candide, Maior Barbara), dramaturgie românescă din toate epocile, teatru pentru copii. Cariera sa strălucită a fost onorată cu numeraose premii și distincții. Astfel, în ianuarie 1994 a fost primul laureat al Radioteleviziunii Române, primind Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol de radio din 1993, cu piesa „Patima Roșie” de Mihail Sorbul. A mai obținul Premiul UNITER, în anul 1998, cu piesa poloneză „Circul a plecat, leii au rămas” și în anul 1999 cu piesa „Caviar, vodkă și bye-bye”.Cu ocazia împlinirii vârstei de 70 ani, în anul 2003 a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de ofițer”.

Teatrul Național radiofonic îl omagiază pe regizorul Dan Puican, la sărbătorirea a 88 ani de viață, prin difuzarea a patru spectacole din creația sa radiofonică, lecturi contemporane ale unor texte clasice din dramaturgia românească și universală: Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, spectacol din anul 2008 cu o distribuție de excepție: Valeria Seciu, Marius Bodochi, Medeea Marinescu, Ruxandra Sireteanu, Mihai Călin, Sorin Gheorghiu, Petre Lupu, Violeta Berbiuc, si Nicolae Călugărița, Căsătorie cu de-a sila de Molière, în traducerea celebrului dramaturg Tudor Mușatescu, în interpretarea actorilor Alexandru Arșinel, Valentin Uritescu, Virgil Ogășanu, Alexandru Bindea, Adriana Trandafir, Ana Maria Donosa, Ștefan Huluba, Valentin Teodosiu si Eugen Cristea, Năpasta de Ion Luca Caragiale, cu Mariana Mihut, Horatiu Mălăele, Mihai Constantin și Demeter András in rolurile principale si Națiune, fii deșteaptă! scenariu de Niculae Urs după farsa Conu Leonida față cu reacțiunea de Ion Luca Caragiale, spectacol realizat în anul 2016 pe al cărui afiș veți regăsi alte nume de prim rang ale teatrului românesc: Stela Popescu, Adriana Trandafir si Niculae Urs.
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro