Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Grigore Vasiliu Birlic – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Vineri, 15 Ianuarie 2021 , ora 20.52
 

În semn de omagiu adus memoriei genialului actor Grigore Vasiliu Birlic (24 ianuarie 1905 -14 februarie 1970), Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați, în perioada 18-21 ianuarie, în spectacole radiofonice de referință din Fonoteca de Aur: Matei Millo sau Mania posturilor comedie cu cântece de Vasile Alecsandri, montare antologică în care îi vor da replica Silvia Dumitrescu Timică și Ion Lucian , Apollon de Bellac de Jean Giraudoux, regia artistică: Ion Vova, o comedie spumoasă pe al cărei afis, alături de Grigore Vasiliu Birlic, sunt prezenti: Radu Beligan, Sanda Toma, Cella Dima și Sandu Sticlaru, Nastratin Hogea de Anton Pann, spectacol din 1965 cu o distribuție de excepție, alături de marele actor îi veți putea reasculta pe Ion Lucian, Tamara Buciuceanu, Nineta Gusti, George Trestian, Nae Roman, Horia Căciulescu, Florin Scărlătescu, Mihai Mereuță, Nicolae Neamțu Ottonel, Cornel Vulpe, Minel Klepper și Ion Marinescu, regia artistică: Mihai Pascal și Comedia celui care și-a luat de nevastă o femeie mută de Anatole France, înregistrare realizată de maestrul Dan Puican, în urmă cu aproape șase decenii. Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.

Birlic n-a fost numai marele comic, care mai bine de patru decenii a încântat publicul cu hazul său devastator... N-a fost numai artistul care punea în pericol prin simpla prezență, chiar fără vorbe, orice ansamblu. A fost mai mult - o entitate a străvechii commedia dell'arte. Făptura aceasta firavă, marcată de ochi calzi, tulburători, de nasul proeminent și gura voluptos desenată pentru mușcătura poantelor, cu acel mers caracteristic, șui legănat ce încurca aerul și-i dădea dezinvoltură, s-a zbenguit, trasă de invizibile ițe, cât i-a fost vremea, în credința veseliei vărsate cu nemiluita. De la copilărie la moarte, râsul s-a ținut după el declanșat de resorturile resurselor într-adevăr miraculoase... afirma legendarul om de teatru Gaby Michailescu (care i-a fost și impresar) în impresionanta monografie dedicată marelui artist și intitulată simplu: Birlic.

Un nume care nici astăzi, la împlinirea a 116 ani de la nașterea genialului actor, nu mai are nevoie de nici o prezentare. Iubit și admirat în epocă, grație inegalabilelor partituri interpretate mai întâi pe scenele companiilor teatrale particulare ale începutului de secol XX, apoi la Teatrul Național din București, actorul va beneficia, la apogeul carierei sale, de avântul luat de diversificarea mijloacelor media, radio, televiziune dar și de cinematografie, formidabilele sale interpretări din Bubico, Domnul Goe, Două lozuri, Titanic vals ori Bădăranii, dau mărturie asupra genialității marelui actor, care a trecut cu succes proba timpului. Fonoteca de Aur Radio România păstrează zeci si zeci de înregistrări memorabile ale lui Grigore Vasiliu Birlic la microfonul Teatrului Național Radiofonic. De la cele dintâi colaborări, sub bagheta maestrului Ion Vova (cu care jucase la compania de teatru „Colorado”, al cărei patron era Birlic), continuând cu rolurile din dramaturgia lui Caragiale, Crăcănel din D’ale carnavalului și Brânzovenescu din O scrisoare pierdută de Caragiale, montate de Sică Alexandrescu la începutul anilor 1950, Svejk după Hașek, alături de Ion Lucian și Silvia Dumitrescu-Timică, Bărbierul din Sevilla, în regia lui Mihai Zirrra, Femeia îndărătnică, în regia lui Grigore Gonța, Prețioasele ridicole, cu Nineta Gusti și Radu Beligan în rolurile principale, în regia lui Constantin Moruzan, Unchiul Vania de Cehov, în care avea să joace cu Nicolae Bălțățeanu și Emil Botta, Comedia celui care și-a luat de nevastă o femeie mută de Anatole France, sub bagheta lui Dan Puican sunt doar câteva titluri de mare succes din creația sa radiofonică impresionantă, care continuă să trăiască pentru sufletul și imaginația generațiilor viitoare de iubitori ai Teatrului National Radiofonic.


Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro