Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

„Fuga” de Mihail Bulgakov – un spectacol-eveniment, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Vineri, 11 Decembrie 2020 , ora 7.25
 
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, în perioada 14 – 17 decembrie, de la ora 23.05, la Radio România Actualități, un spectacol-eveniment: „
Fuga de Mihail Bulgakov. Traducerea: Maria Dinescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Marius Bodochi, Marius Stănescu, Șerban Pavlu, Rodica Mandache, Mihai Constantin, Gelu Nițu, Nicoleta Lefter, Dan Aștilean, Andrei Sabău, Florentina Țilea, Gavril Pătru, Marian Lepădatu, Daniel Badale, Ionuț Grama, Lucian Ionescu, Ionuț Vișan, Cezar Antal, Marcela Motoc, Ruxandra Maniu, Răzvan Popa, Daniel Tudorică, Maria Magdalena Pisaltu, Domnica Țundrea, Patricia Prundea, George Rotaru, Răzvan Bratu, Vlad Ciubotaru, Gabriel Gheorghiu, Emanuel Varga. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Spectacolul
Fuga de Mihail Bulgakov, în regia Dianei Mihailopol, reprezintă, fără îndoială, un adevărat eveniment artistic, o producție sonoră expresivă și cuceritoare, izbutind să redea o lume de mare bogăție simbolică și imagistică, o arhitectură complexă, o țesătură de fapte, idei și sentimente, amestec de realitate și elemente onirice, de satiră necruțătoare și tot atâta tristețe, de fantezie și luciditate.


Marius Bodochi
Traducerea piesei
Fuga”, realizată de către regretata Maria Dinescu, a reușit să surprindă insolitul creației bulgakoviene, acel echilibru atât de fragil al stărilor de spirit, forța și totodată fragilitatea personajelor, paradoxurile sclipitoare, dialogul având intensitate, energie și putere evocatoare. Piesa este foarte amplă, elaborată în opt tablouri sau, cum le denumește autorul, „opt vise”, care au dat naștere unor secvențe sonore bogate și încărcate de semnificații, unor dezvoltări radiofonice rafinate și sugestive.


Marius Stanescu
Interesul istoric pentru acest text, interzis de către puterea sovietică în 1929, a fost dublat, fără îndoială, de atracția pentru universul bulgakovian, care, în cazul regizoarei
Diana Mihailopol, s-a manifestat și atunci când a montat, la Radio, Două nuvele de Mihail BulgakovȘtergarul cu cocoș și Beregata de oțel, în traducerea lui Emil Iordache și în dramatizarea proprie, producție care a fost distinsă ulterior cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2013.

Mihai Constantin si Serban Pavlu

În spectacolul radiofonic
Fuga de Mihail Bulgakov, viziunea regizorală a Dianei Mihailopol accentuează teatralitatea unui univers bizar și contradicțiile unui moment istoric complicat: Războiul Civil Rus și haosul care i-a urmat, determinându-i pe toți să „fugă”: de inamici, de consecințele propriilor fapte și adesea și de ei înșiși. Spectacolul ridică întrebări fundamentale, legate de raporturile omului cu puterea, cu istoria, cu societatea, de vina individuală și colectivă, de psihologia ființei umane în situații de criză.

Actorii individualizează excelent personajele, tipologii diferite, perfect întruchipate; mecanismele psihologice se desfășoară la vedere, energia jocului împinge acțiunea, colorează emoționant sau fantastic sau grotesc momentele piesei. Se

Diana Mihailopol si Gavril Patru
poate spune că Diana Mihailopol a alcătuit o distribuție ideală și suntem convinși că ascultătorii vor reține aceste personaje memorabile, înfățișate publicului în adevărate recitaluri actoricești.

Forma modernă a spectacolului se datorează, fără îndoială, și amalgamului auditiv ce învăluie cele opt „vise” ale lui Mihail Bulgakov. Coloana sonoră semnată de către
ing. Mirela Georgescu și regia muzicală a Patriciei Prundea ne poartă din atmosfera cu ecou de mănăstire în biroul auster al Serviciului de contrainformații, de la bâlciul din Constantinopol în mediul parizian. Sublinierile sonore, comentariul muzical, trecerile extraordinare potențează dialogul și stările personajelor, amplifică plasticitatea acestui univers, iar elementul fantastic al dezvoltărilor onirice se ivește subtil, dintr-o compoziție auditivă minuțios alcătuită, în cele mai mici detalii.

Spectacolul
Fuga de Mihail Bulgakov, în regia Dianei Mihailopol, reprezintă nu doar o binevenită restituire culturală, titlul nefiind montat, până acum, la Radio, ci și un prilej de a explora, prin mijloace sonore, un teritoriu spiritual fascinant.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro