Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Ion Lucian-vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități, în perioada 30 martie-2 aprilie

Vineri, 27 Martie 2020 , ora 22.57
 

"Am avut un destin fericit, mărturisea Ion Lucian, mai bine de o jumătate de secol m-am străduit să vă aduc un strop de bucurie, să vă luminez clipele întunecate, să vă învăț să râdeți către soare", bucurie pe care sperăm că o va aduce, în sufletele ascultătorilor și reîntâlnirea cu unele dintre cele mai reușite creații radiofonice ale marelui actor, realizate la teatrul radiofonic sub bagheta maestrului Ion Vova: 59 de minute de așteptare de Charles Charras, montare distinsă cu premiul Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic la Gala Uniter 2001, un adevărat recital actoricesc în care, alături de Ion Lucian îl veți putea reasculta, într-un rol de excepție pe Radu Beligan, Începem și Conu Leonida față cu reacțiunea de Ion Luca Caragiale și Tartuffe de Molière, spectacol din anul 2004, cu o distribuție de exceptie, din care, alături de Ion Lucian, fac parte monstri sacri ai scenei românești: Carmen Stănescu, Mihai Fotino, Sanda Toma, Damian Crâșmaru, Rodica Popescu Bitănescu, Andreea Bibiri, Eugen Cristea, Mihai Bisericanu, Petre Lupu, Jeanine Stavarache si Mihai Niculescu. Adaptarea radiofonică: Domnica Țundrea, regia muzicală este semnata de compozitorul George Marcu, iar coloana sonora de Vasile Manta.

Ion Lucian
s-a născut, în București, la 22 aprilie 1924 si a trecut în neființă la 31 martie 2012. Debutul pe întâia scenă a țării, când, încă nu împlinse 16 ani, avea să -i marcheze fundamental existența, astfel, încât, înscrierea la Academia Regală de Teatru și Muzică, a venit de la sine. Acolo va întâlni un om providențial, care îi va fi mentor, pe Ion Manolescu, unul dintre titanii teatrului românesc, al cărui student preferat va deveni, în scurt timp și care îi va dărui, cu generozitate, încrederea, de care talentul său excepțional avea nevoie, confirmându-i drumul ales. Ion Lucian va deveni un om de teatru complet: actor, regizor, scenarist, dramaturg, director de teatru, profesor de arta actorului, implicându-se, cu egală pasiune și devotament în tot ceea ce înseamnă viață teatrală. Mărturie stau sutele de roluri, interpretate pe scena teatrelor Alhambra, Bulandra, Nottara, Teatrului de Comedie dar și la Naționalul bucureștean, în cinematografie, la televiziune și la Radio. De numele lui Ion Lucian se leagă și cele două teatre pentru copii din București. În anul 1964, a fondat Teatrul Ion Creangă, pe care îl va conduce timp de aproape trei decenii, iar în anul 1990 va pune bazele Teatrului Excelsior, al cărui suflet va deveni până la sfârșitul vieții. În semn de recunoaștere a activității sale deosebite, Ion Lucian a fost ales membru al: Asociației Scriitorilor Francezi de Teatru și Muzică, cu sediul la Paris, Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Clubului Diplomației Culturale și a primit numeroase distincții și premii, dacă ar fi să amintim doar: Distincția de Artist Emerit (1954), premiul UNITER pentru întreaga carieră (2001) iar, în anul 2002 premiul UNITER pentru întreaga cariera dedicată publicului tânăr, Societar de Onoare al Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București, cumul cu Excelsior (din 2002), titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare (Franța, 2004), o încununare a activității sale remarcabile desfășurată în spațiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I și II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. De asemenea, la ediția 2007 a Festivalului Comediei Românești, i-a fost acordat premiul de excelență. Peste numai cinci ani Ion Lucian avea să treacă în neființă. ..

Cariera radiofonică a maestrului Ion Lucian se întinde pe mai bine de sase decenii, numele domniei sale fiind prezent pe afișele a sute de spectacole, de la cele dintâi înregistrări păstrate pe bandă de magnetofon, dacă ar fi să amintim doar: Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet( 1951), Burghezul gentilom de Moliere (1953) ori Cei trei mușchetari de Alexandre Dumas (1955) și până la spectacolele mai recente: Tartuffe de Moliere, în regia regretatului Ion Vova, spectacol din anul 2004, Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi, regia artistică: Vasile Manta (2005) ori Doamna ministru de Branislav Nusici, regia artistică: Dan Puican (2006), montări de referință în istoria Teatrului Național Radiofonic.Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro