Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Gala de premiere "Radio Fiction Desk - 2019", Ediția aV-a

Miercuri, 15 Ianuarie 2020 , ora 9.34
 

Luni, 20 ianuarie, începând cu ora 15.00, în sala de spectacole a Centrului Național de Artă - "Tinerimea Română", se va desfășura Gala de premiere "Radio Fiction Desk - 2019", finalul celei de-a V ediții a proiectului inițiat de Radio România, prin Teatrul Național Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și cu Partenerul Instituțional - Primăria Municipiului București.

Poiectul, aflat la cea de-a cincea ediție, s-a bucurat, și în acest an, de participarea a patru trupe de actori-elevi de la următoarele licee bucureștene: Colegiul Național "Gheorghe Șincai", Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" și Liceul Teoretic "Dante Alighieri".

Pe parcursul derulării Proiectului, am avut bucuria de a întâlni, deopotrivă, elevi și cadre didactice care iubesc teatrul și care au participat, cu entuziasm, la toate fazele concursului - întâlnirea cu actori profesioniști alături de echipa de specialiști ai Teatrului Național Radiofonic, work-shop-uri, repetiții - toate acestea finalizându-se cu o experiență unică - cea a înregistrării radiofonice profesionale a unei piese de teatru, interpretate de elevi, în studiourile de teatru radiofonic ale Societății Române de Radiodifuziune. Postarea pieselor înregistrate pe site-ului tnr.srr.ro - pagina radiofictiondesk.srr.ro, și promovarea pe facebook, a făcut posibil ca iubitorii de teatru radiofonic, de toate vârstele, să asculte și să acorde note spectacolelor înregistrate de tinerii actori-elevi.

Piesele radiofonice participante la concurs au fost:
"Preșul"o adaptare radiofonică după Ion Băieșu, în regia artistică a luiCătălin Saizescu,interpretată de elevii - actori de la Colegiul Național "Gheorghe Șincai", coordonați de doamna profesoară Ana-Maria Ștefan; "O Soacră", o adaptare radiofonică după Ion Luca Caragiale, în regia artistică a Dianei Mihailopol, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", coordonați de domnul profesor Marcel Homorodean; "Provocarea", de Radu-Dan Mihai", în regia artistică a lui Cătălin Saizescu, interpretată de elevii-actori de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", coordonați de doamna profesoară Corina Popescu și "Petrecerea", o adaptare radiofonică după Gabriel Pintilei, în regia artistică a lui Ionuț Kivu, interpretată de elevii-actori de la Liceul Teoretic "Dante Alighieri", coordonați de doamna profesoară Alina Cocu.

Echipa de realizatori a fost formată din: adaptare radiofonică - Silvia Cusursuz;
regia de studio - Renata Rusu; regia tehnică - Mădălin Cristescu și Tom Brânduș; regia muzicală - Patricia Prundea, Mădălin Cristescu și Stelică Muscalu; regia artistică - Diana Mihailopol, Cătălin Saizescu și Ionuț Kivu; coordonator proiect - Manuella Popescu.

La aprecierile ascultătorilor, exprimate în note, s-au alăturat și cele ale unui juriu de specialitate, format din membri ai Redacției Teatrului Național Radiofonic, după cum urmează: Ilinca Stihi - regizor artistic, Domnica Țundrea - realizator, Irina Soare Neumark - realizator. Împreună cu ei au jurizat și actorii care au participat la workshop-urile desfășurate în licee: Anca Sigartău, George Mihăiță, Cristian Șofron și Mihai Bisericanu iar din partea Primăriei Municipiului București - Traian Constantin Petrescu - Director Executiv la Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București. Președintele juriului a fost Redactorul Șef al Teatrului Național Radiofonic, regizorul artistic Atila Vizauer.

Se vor acorda următoarele premii: Premiu I, II și III, Mențiune, "Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină", "Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină", "Premiul special al juriului" dar și "Premiul de popularitate" - conform notelor acordate de către ascultători. Premiile constau în diplome, trofee, medalii, DVD-uri cu piese de teatru radiofonic din
fonoteca radio realizate de Casa Radio, cărți și alte mici surprize.

Invitați speciali ai Galei "Radio Fiction Desk -2019" sunt actorii Anca Sigartău, George Mihăiță, Cristian Șofron și Mihai Bisericanu iar îndrăgitul cantautor Ovidiu Mihăilescu va aduce o notă de bună-dispoziție inrterpretând propriile sale creații de muzică folk. Prezentarea Galei în acestă ediție va fi făcută de Manuella Popescu, Andrei Miercure și Annemary Ziegler.

https://www.facebook.com/RadioFictionDesk

Manuella Popescu

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro