Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama de Matei Vișniec – un spectacol „de trezit ușor părinții”

Vineri, 13 Decembrie 2019 , ora 9.26
 
Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă în premieră, duminică, 22 decembrie 2019, de la ora 9.00, la Radio România Cultural: Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama - o poveste de trezit ușor părinții - de Matei Vișniec. Adaptarea radiofonică și regia artistică : Mihai Lungeanu. În distribuție: Alexandrina Halic, Constantin Cojocaru, Adela Mărculescu, Violeta Berbiuc, Marina Fluerașu, Ioana Popovici Chelaru, Ioan Pavel, Virginia Vasilache, Andrei Iordache, Mihaela Neacșu, Alexandru Robu, Carmen Sascău, Florin Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr.

Spectacolul radiofonic
Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama - o poveste de trezit ușor părinții - de Matei Vișniec va putea fi audiat în avanpremieră marți, 17 decembrie 2019, de la ora 12.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama este o piesă pe care am simțit nevoia să o scriu în contextul unei drame istorice și umane pe care o observ în România: aceea a copiilor care cresc fără părinții lor. În mai toate regiunile țării, mulți români plecați la lucru în străinătate și-au lăsat copiii cu bunicii, cu diverse rude mai apropiate sau mai îndepărtate, ba chiar și cu vecinii. Acești copii care cresc fără căldura prezenței părintești se formează ca oameni pe un fond de frustrare profundă, cu multe sechele ulterioare… Mă îndurerează mult ceea ce se întâmplă, pe fond de febrilitate capitalistă, în România, cu ceea ce ar trebui să fie primul nostru „capital”, copiii„… afirma scriitorul Matei Vișniec într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Teodorescu. Spectacolul radiofonic inspirat din acest puternic text dramatic contemporan își propune un sensibil dar ferm semnal de alarmă (de „trezit părinții”) care să determine o punere în discuție a valorilor reale cu care ne creștem generația care urmează. Dragostea părintească, prietenia, sinceritatea, bunătatea, visele și speranțele, temerile și așteptările copiilor noștri sunt, poate, mai importante decât jucăriile, hainele și dulciurile devenite cadouri stereotipe.

O distribuție de excepție , în fruntea căreia regăsim nume sonore ale teatrului românesc:
Adela Mărculescu, Alexandrina Halic, Constantin Cojocaru, alături de Violeta Berbiuc, Ioana Popovici Chelaru și de tinerii și talentații actori ai noului val:Marina Fluerașu, Virginia Vasilache, Andrei Iordache, Mihaela Neacșu, Alexandru Robu, Carmen Sascău, Florin Georgescu si copilul Ioan Pavel-transformă povestea extraterestrului cu suflet de copil în povestea fiecăruia dintre noi. Coloana sonoră extrem de sugestivă a spectacolului, semnată de regizorul tehnic Codrin Lazăr și decorul muzical, construit cu rafinament și sensibilitate de regizorul muzical Patricia Prundea, construiesc atmosfera acestei povesti contemporane, de adormit copiii și de trezit ușor părinții.

Permanent prezent pe scenele Festivalului de la Avignon de mai bine de un deceniu, numit de celebrul cotidianul
L’Express ,”Regele Off-ului” la ediția 2016 a evenimentului, incontestabilă vedetă a FITS, unul dintre puținii creatori contemporani care se bucură de un festival de autor - manifestarea Zilele Matei Vișniec de la Suceava/Rădăuți sau concursul de dramaturgie de la Bistrița Năsăud care îi poartă numele și, nu în ultimul rând, impresionantul palmares al premiilor naționale si internaționale, toate acestea îndreptățesc opinia teatrologului Daniela Madgearu, care consideră că ”Matei Vișniec este numele unei povești de succes”. Poveste de succes construită și prin spectacolele Teatrului Național Radiofonic, care a inclus în repertoriul său unele dintre cele mai importante titluri din opera dramatică semnată Matei Vișniec. Groapa din tavan, Imaginează-ți că ești Dumnezeu, Mansardă la Paris cu vedere spre moarte (Locul 5 în TOP TEN – Radio Drama , Prix Europa, Berlin – 2006), Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre (montare recompensată cu Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic la Gala UNITER - 2009), Sufleurul fricii, Regele, bufonul și domnii șobolani, Dada Cabaret, Migraaanții…Cuvintele lui Iov, sunt spectacole de o înaltă ținută artistică, care au validat în timp colaborarea creativă dintre dramaturgul Matei Vișniec și regizorul Mihai Lungeanu, reprezentând montări care s-au constituit în evenimente de larg răsunet marca Radio România.
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro