Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Degețica de Hans Christian Andersen

Vineri, 20 Septembrie 2019 , ora 14.19
 

Teatrul Național Radiofonic pentru Copii prezintă în premieră, duminică, 6 octombrie 2019, de la ora 9.00, la Radio România Cultural: Degețica de Hans Christian Andersen. Traducerea și dramatizarea: Sanda Socoliuc. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. În  distribuție: Constantin Codrescu, Antoaneta Cojocaru, Jeanine Stavarache, Constantin Cojocaru, Marius Rizea, Dan Clucinski, Coca Bloos, Florin Anton, Tamara Crețulescu, Violeta Berbiuc, Florentina Țilea, Cristi Dionise, Daniela Ioniță Marcu, Claudia Drăgan.
Redactor și producător: Irina Soare.
Regia de montaj: Dana Lupu.
Regia de studio: Janina Dicu.
Regia muzicală: Patricia Prundea.
Regia tehnică: Codrin Lazăr

Spectacolul radiofonic Degețica de Hans Christian Andersen va putea fi audiat în avanpremieră marți, 24 septembrie 2019, de la ora 16.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Teatrul Național Radiofonic pentru copii propune ascultătorilor săi, un spectacol în premieră, inspirat de una dintre cele mai frumoase povești ale copilăriei: Degețica de Hans Christian Andersen, o dramatizare actuală, în cheie modernă, realizată la distanță de aproape patru decenii de la varianta din Fonoteca de Aur, a regretatei scriitoare Silvia Kerim, sub titlul Rândunica spune o poveste. De această dată, traducerea și dramatizarea sunt semnate de un alt binecunoscut om de Radio, care și-a legat numele de Teatrul Radiofonic pentru copii - Sanda Socoliuc, autoare a zeci de scenarii originale dar și a numeroase și inspirate traduceri, dramatizări sau adaptări ale unor pagini inedite din literatura lumii.

Pornind de la această bijuterie literară, regizorul Mihai Lungeanu (care semnează și adaptarea radiofonică) a creat un spectacol ce se remarcă prin delicatețea detaliului și dozajul perfect al tensiunii dramatice, exprimate de jocul actorilor din distributie, nume sonore ale teatrului românesc, cu remarcabile creații și în spectacole radiofonice: Constantin Codrescu-în rolul marelui povestitor, Antoaneta Cojocaru-Degetica, Jeanine Stavarache-Doamna Șoricica, Constantin Cojocaru-Domnul Cârtiță, Marius Rizea-Rândunelul, Dan Clucinski-Prințul florilor, Coca Bloos-Broasca, Florin Anton-Broscoiul, Tamara Crețulescu-Mama, Florentina Țilea-Zâna, Violeta Berbiuc, Daniela Ioniță Marcu, Claudia Drăgan și Cristi Dionise-Cărăbușii.

Coloana sonoră extrem de sugestivă a spectacolului, semnată de regizorul tehnic Codrin Lazăr și decorul muzical, construit cu rafinament și sensibilitate de regizorul muzical Patricia Prundea, construiesc atmosfera acestui basm, dedicat, ascultătorilor, de toate vârstele, ai Teatrului Național Radiofonic pentru copii. Din echipa de realizatori mai fac parte: Janina Dicu- regizor de studio, Dana Lupu - regizor de montaj și Irina Soare- redactor și coordonator de proiect.

Emblemă spirituală a patriei sale, scriitor recunoscut și iubit în întreaga lume, încă din timpul vieții, mai puțin însă în Danemarca natală, Hans Christian Andersen a lăsat în urma lui, o operă bogată și inegală, ce cuprinde poeme, romane, drame, cărți de călătorie, povestiri și, nu în ultimul rand, minunate povești, care au intrat, rapid, în fondul culturii universale. Prieten cu celebrii Ludwick Tieck și Charles Dickens, ei înșiși povestitori neîntrecuți, numit de critica franceză Noul La Fontaine, Andersen a imaginat incredibile aventuri, intitulându-și primul fascicul de
basme chiar Eventyr. A creat, asemeni unui neasemuit vrăjitor, lumi de basm, locuite de prințese delicate și prinți curajoși, de vrăjitoare șirete și isteți soldăței de plumb, de misterioase crăiese albe ori feerice sirene ce-și poartă cântecul pe valurile mărilor. Cu toate acestea, după apariția celui dintâi volum de basme, marele povestitor nota în jurnal: "Prima mea culegere de povești nu s-a bucurat de prea mult succes. Se pretindea că nu am talent pentru acest gen (...)Și totuși am continuat să scriu. Mă împingea o nevoie irezistibilă, așa că am îndrăznit să
public, în anul următor, o nouă culegere. Apoi, o a treia, unde se găsea, printre altele, Mica Sirenă. Aceasta atrase atenția. De fiecare Crăciun apărea câte o carte de povești și, curand, nu a mai fost nici un Crăciun fără povești...". Așa se face că, în anii care au urmat, poveștile lui au fost traduse în aproape toate limbile europene, câștigând pentru totdeauna inimile cititorilor mici și mari. În memoria sa, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a instituit, în anul 1958, ''Medalia Internațională de Aur Andersen'', supranumită ''Micul Premiu Nobel'', distincție ce se decernează, o dată la doi ani, celui mai bun scriitor pentru copii și celui mai bun ilustrator al cărților pentru cei mici. Tot UNESCO a hotărât ca data de 2 aprilie, ziua de naștere a scriitorului, să fie sărbătorită ca Zi Internațională a Cărții pentru Copii.
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro