Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Masa puterilor noastre de Petre Barbu

Marți, 18 Decembrie 2018 , ora 10.32
 

Teatrul Național Radiofonic, al Societății Române de Radiodifuziune, prezintă în premieră absolută Masa puterilor noastre de Petre Barbu; spectacolul se difuzează joi, 20 decembrie 2018, ora 19:00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 22 decembrie 2018, ora 13:30, la Radio România Internațional.


Masa puterilor noastre este textul dramatic cu care Petre Barbu a câștigat Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească” a anului 2016, concurs organizat de UNITER. Este o dramă de familie inspirată din actualitatea românească; cei doi, Irina (farmacistă) și Tudor (despre care aflăm, din prima scenă, că a fost concediat, fără ajutor de șomaj pentru că acceptase să fie plătit „la negru”, dat la o parte în ciuda activității profesionale ireproșabile, având dezavantajul celor 50 de ani...), ei se confruntă cu perspectiva sărăciei, în capitalismul sălbatic românesc, iar certurile devin tot mai incontrolabile, pe măsura insatisfacțiilor și a resentimentelor adunate. Mai grav, Măriuca, fiica lor, se simte abandonată pentru că părinții pun pe primul plan succesele ei școlare și, la fel ca majoritatea copiilor, este sufocată de cerințele la clasă și de volumul temelor (sistemul românesc de educație...!). Spectrul ratării sociale și în familie, pierderea iubirii pe care fiecare o așteaptă, dar o arată tot mai stingherit, mai greu, este tot mai prezent, conflictele tot mai violente. Tensiunea crește atunci când fetița dispare și lasă un bilet în care anunță că se sinucide pentru că nu mai poate trăi fără iubirea și înțelegerea de care are nevoie. Părinții, împreună cu jucăriile însuflețite, o găsesc pe Măriuca, ascunsă pe YouTube(!), și o conving să revină acasă.

petre barbu, tnr, 2018

„Să mă joc... Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă joc! Ajută-mă! Ajută-mă, bunule Dumnezeu! (Făpturile încep să plângă.)”. Este rugăciunea lui Tudor, înduioșătoare și cu credință mărturisită din suflet, pentru a recâștiga bucuria de a trăi și de a fi alături de familie. Simbol al comuniunii familiale, iar pe un alt plan făcând trimitere la comuniunea omenescului cu divinul, masa din bucătărie îi va reuni și finalul în speranță – unul foarte rar pentru textele lui Petre Barbu – este bariera pe care personajele o așează împotriva răului.


Regizor cu o experiență profesională notabilă, dovadă premiile UNITER acordate pentru mai multe producții radiofonice, Cezarina Udrescu abordează inspirat textul dramatic al lui Petre Barbu, în raport cu o distribuție fin articulată și un spațiu sonor expresiv, cu sugestii realiste sau fantastice, în acord cu situațiile dramatice. „Prin bucătărie trece în goană o herghelie de ponei care mai de care mai colorați” – este sfârșitul unei scenei și indică o soluție dramaturgică care face apel la fantastic, la lumea interioară, de joc și joacă, a Măriucăi și pe care ea nu reușește să o comunice părinților. Refugiul în lumea fantastică, un fel de supra-realitate compensatorie, este salvator pentru Irina și Tudor; își regăsesc copilul și se regăsesc pe ei înșiși, dornici să meargă mai departe, împreună. Și, mai ales, în stare să renunțe la locuri comune, să se elibereze de iluzii și de idei de-a gata. Masa puterilor noastre este un spectacol care propune fotograme, fie ale realității imediate, fie ale unui imaginar fantastic, cu puternice accente de culoare, chiar crude, la fel ca umorul ce le însoțește.


Masa puterilor noastre de Petre Barbu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuție: Ioana Flora, Vasile Toma, Ana–Maria Bălescu, Marcello Cobzariu, Daniel Badale, Raluca Jugănaru, Alin Potop. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Robert Vasiliță. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Coordonator de proiect și redactor: Crenguța Manea.

Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro