Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Capul plecat… sporeste pretentiile calailor

Miercuri, 11 Iulie 2018 , ora 19.31
 
Teatrul Național Radiofonic - Radio România și Ramada Bucharest Majestic Hotel organizează - miercuri, 18 iulie 2018, de la ora 16.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, parter - audiția cu public a spectacolului LA ÎNCEPUT ROȘU, GALBEN ȘI ALBASTRU, APOI ROȘU ȘI LA URMĂ GRI de Cornel Teulea, producție a Teatrului Național Radiofonic, prezentată în premieră absolută, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte.

În distribuție: Constantin Codrescu, Marina Fluerașu, George Constantinescu, Mircea Băluță, Mircea Constantinescu, Vlad Rădescu, Valentin Teodosiu, Orodel Olaru, Daniel Tudorică și Gavriil Pinte. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacolul va fi difuzat joi, 19 iulie 2018, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 21 iulie, de la ora 13.30, la Radio România Internațional.

Piesa lui Cornel Teulea deschide un câmp tensionat, în care memoria și imaginarul neamului nostru se lovesc de abilitatea și agresivitatea celor care ar prefera să ne complacem în grotescul și absurdul unor gesturi amnezice, în complicitate tacită sau manifestă cu ticăloșia de extracție totalitară. Un text puternic, un strigăt al unei conștiințe vii, neliniștite, care știe că, mai devreme sau mai târziu, CAPUL PLECAT… SPOREȘTE PRETENȚIILE CĂLĂILOR” – este argumentul forte al regizorului Gavriil Pinte, în demersul său de a propune și de a realiza un spectacol radiofonic, în premieră absolută, după piesa dramaturgului făgărășean, Cornel Teulea.

La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri este un text extraordinar, o dramaturgie contemporană de o putere copleșitoare; o poveste tragică despre mentalul românesc actual, marcat de fantomele trecutului care nu se lasă părăsit, dar nici judecat. ”Judecați trebuie să fie cei ce se fac vinovați de toate lucrurile pierdute!” – concluzionează unul dintre personajele piesei. Este cel de-al doilea spectacol pe care Gavriil Pinte îl realizează după un text al lui Cornel Teulea, primul fiind în anul 2003, la Teatrul Național Radiofonic București, după piesa Nunta, în cadrul aceluiași proiect - Dramaturgi români contemporani.

Cornel Teulea s-a născut în 7 octombrie 1947, la Hârseni, Brașov. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca Este dramaturg, eseist, profesor de filosofie la Colegiul Național “Radu Negru” din Făgăraș; membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din anul 2004. Colaborează cu eseuri, recenzii si comentarii în presa culturală. Din 1970 scrie teatru, fiind cenzurat permanent și sistematic de oficialitățile epocii. Debutul său editorial s-a produs în anul 2002, cu volumul de teatru La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri (Premiul USR, filiala Brașov, pentru debut editorial).

Publică apoi, volumele: Teatru minut,> 2003, Orașul fără memorie, 2005 (Premiul USR pentru dramaturgie, filiala Brașov), Damnații, 2009 (volum nominalizat la Premiul Național al USR pentru dramaturgie), Cioran – tragedii prevăzute, 2011 (Premiul pentru dramaturgie al USR, filiala Brașov), Capitalul lui Marx se întoarce ca eveniment cuantic și ucide pisica lui Schrоdinger, 2016.

Teatrul lui Cornel Teulea este bogat în sensuri și semne; are dialoguri dinamice și replică tăioasă.

Cornel Teulea este un autor dramatic care nu seamănă absolut cu nimeni în literatura română, în teatrul românesc și nici în teatrul universal. E o voce distinctă în teatrul românesc. (…) Un dramaturg foarte experimentat, îndrăzneț până la insolență, cu limba ascuțită și replica promptă.” – aprecia regretatul critic de teatru Mircea Ghițulescu.

Profesorul și publicistul făgărășean Liviu Ioani îl caracteriza astfel: „Domnul Teulea e un creator deosebit. El scrie un teatru neconvențional, nu seamănă cu teatrul clasic, nu are acel tip de personaj, ci are, în mare parte, o substanță filosofică, politică, istorică. E nevoie de un cititor avizat, instruit la un anumit nivel de cultură, pentru a putea pătrunde în acest univers de simboluri, de semne, de parabole.„

Spectacolul radiofonic, realizat de Gavriil Pinte, împreună cu echipa de creație, amplifică forța mesajului care răzbate din textul lui Cornel Teulea (La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri), prin universul sonor creat și distribuția aleasă (care reunește nume sonore ale teatrului românesc și actori debutanți pe scena undelor), izbutind să aducă în atenție și să supună emoției și meditației, un subiect pe cât de profund, pe atât de dureros: ”Omul e frumos! Vremurile, câh!...” (replica unui personaj).

Cei care vor putea veni, vor avea prilejul să asculte în avanpremieră acest spectacol radiofonic, miercuri, 18 iulie 2018, de la ora 16.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei – în prezența actorilor și a echipei de realizatori. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!

Magda Duțu

Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro