Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Ion Finteșteanu-vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 21-23 mai, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 19 Mai 2018 , ora 10.06
 

Actor, regizor, profesor universitar, artist liric, Ion Finteșteanu( 1899-1984) a fost o personalitate legendară a teatrului românesc.

Absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din Bucuresti, la clasa marii actrițe Lucia Sturdza Bulandra, in anul 1921, Ion Finteșteanu și-a început și desăvârșit cariera într-o perioadă de înflorire a scenei naționale, dacă ne amintim doar, că, în acel an, își susținea examenul de final, cu brio, un alt student ce va deveni un monstru sacru, actorul George Vraca.

Ion Finteșteanu a debutat, încă din anii studenției, la compania Bulandra, al cărei angajat a fost, mai apoi, după absolvire, a intrat in trupa naționalului bucureștean, unde avea să rămână peste o jumătate de veac. Aici va interpreta partituri impresionante din dramaturgia românescă și universală în spectacole care au scris istoria teatrului românesc. ,,Unul dintre rolurile mele preferate a fost Charly în piesa Clovnul de Serck Rogers, rol pe care îl consider Hamletul meu. La sugestia mea a fost introdus un număr muzical de clovn pentru care m-am pregătit aproape șase luni cu Ervin si Dussano junior...’’ își amintea Ion Finteșteanu în volumul său de memorii intitulat De la clovnul citire, apărut în anul 1982. Rânduri ce dovedesc pasiunea, dăruirea si minuțiozitatea de bijutier cu care Ion Finteșteanu își construia fiecare rol, pe scenă, în cinematografie, la televiziune ori la Radio. Cu egală dedicație, marele actor avea să împărtășească aceste daruri generațiilor de studenți pe care i-a îndrumat în arta actorului la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion luca Caragiale din București.

Primele înregistrări în studiourile de teatru ale Radiodifuziunii Române, Ion Finteșteanu le-a realizat încă din anii 1950, în spectacole precum: Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea, sub bagheta mentorului său, regizorul Ion Șahighian, Jocul ielelor de Camil Petrescu, Ultima oră de Mihail Sebastian, Citadela sfărâmată de Horia Lovinescu, în legendara Scrisoare pierdută realizată în anii 1960 de Sică Alexandrescu și până la interpretările de excepție din Avarul ori Bolnavul închipuit de Molière, montări păstrate în Fonoteca de Aur, care dau și astăzi, mărturie asupra unei personalități artistice cu totul unice.

Din această impresionantă colecție de bijuterii radiofonice, Teatrul Național Radiofonic, vă invită să ascultați, în perioada 21-23 mai, trei spectacole aparținînd unor perioade de creație diferite: Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în care alături de Ion Finteșteanu veți putea reasculta vocea inconfundabilă a actorului Nicolae Bălțățeanu, Pe când era bunica fată, text dramatic semnat de scriitorul si publicistul Nd.D.Cocea și Podul lui Albert, piesa multipremiatului dramaturg, scenarist și traducător britanic Tom Stoppard.

Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro