Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

"Lupoaica" de Giovanni Verga, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Joi, 8 Martie 2018 , ora 7.52
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 15 martie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, spectacolul „Lupoaica de Giovanni Verga. Traducerea: Olga Mărculescu. Adaptarea radiofonică: Domnica Țundrea. Regia artistică: Vasile Manta. În distribuție: Adela Mărculescu, Mircea Rusu, Ioana Calotă, Gelu Nițu, Dorina Lazăr, Petre Lupu, Daniela Ioniță Marcu, Cătălina Mustață, Cristian Simion, Ionuț Kivu. Regia de montaj: Radu Verdeș și Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră joi, 15 martie, de la ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Scrierile lui Giovanni Verga (1840–1922), binecunoscut autor italian de factură realistă, au generat, de-a lungul deceniilor, ecranizări ori spectacole de mare succes la public și la critica de specialitate. Romancier, autor de proză scurtă și dramaturg, reprezentant de forță al verismului italian, Giovanni Verga este considerat drept un scriitor remarcabil prin vigoarea expresiei și autenticitatea trăirilor surprinse în pagini narative ori teatrale, izbutind să influențeze, pe plan național, literatura de după cel de al doilea război mondial. Finețea observației psihologice se îmbină, în scrierile lui Giovanni Verga, cu sinceritatea expresiei și nota lirică, într-o țesătură extrem de relevantă de stări și de situații. Piesa Lupoaica de Giovanni Verga este valoroasă, prin construcția concisă, forța viziunii, puterea sentimentelor, reflectarea stărilor sufletești și pasiunea nemijlocită ce răzbate din toate situațiile scenice, iar traducerea realizată de Olga Mărculescu se dovedește a fi plină de farmec și bogată în nuanțe, păstrând spiritul dramatic al textului, alternând nota sentimentală cu pitorescul stilului popular italian.

Cu atenție la psihologia personajelor, la stările lăuntrice, la încleștările exterioare și interioare, regizorul artistic
Vasile Manta a transformat acest univers într-un spectacol radiofonic puternic, dramatic, de o mare plasticitate, îndrumând actorii spre o interpretare firească, astfel încât întâmplările piesei să dobândească autenticitate, iar dialogurile – căldura vieții.

Spectacolul „
Lupoaica de Giovanni Verga aduce o tipologie feminină aparte, fascinantă, de mare profunzime și complexitate psihologică: pe aceea a personajului Pina, pe care-l interpretează, cu incontestabilul său har actoricesc, Adela Mărculescu. Rolul Pinei îi prilejuiește marii actrițe trăiri intense, izbucniri pătimașe, treceri de la mândrie la duioșie, de la o furie excelent dozată, cu mijloace actoricești sigure și eficiente, la o caldă, emoționantă, copleșitoare stare poetică.

Muzica spectacolului, sensibilă și evocatoare, aleasă de către regizorul muzical Patricia Prundea și coloana sonoră gândită de Vasile Manta contribuie la conturarea unui univers profund și nuanțat, amplificând dramatismul, trăirile, pasiunile, emoția spectacolului radiofonic.

Montarea piesei „
Lupoaica de Giovanni Verga la Teatrul Național Radiofonic propune publicului un act artistic expresiv și elocvent, oferindu-le actorilor ocazia de a se confrunta cu partituri generoase, roluri puternice, de a crea un univers în care spiritul popular și poezia sentimentelor se împletesc.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro