Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Alexandru Repan, la 78 ani de viață și 57 de ani de carieră- vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 26- 28 februarie, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 24 Februarie 2018 , ora 11.00
 

O carieră artistică impresionantă, care cuprinde peste 70 de spectacole ce scriu istoria teatrului românesc contemporan, interpretări tulburătoare în importante pelicule cinematografice, roluri de anvergură la teatrul de televiziune și la Radio, creații artistice pentru care a fost distins cu numeroase premii și decorat în anul 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc- - sunt doar câteva date din impresionanta carte de vizită a actorului Alexandru Repan.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale, din București, în anul 1961, la clasa profesorilor Mony Ghelerter și Zoe Anghel, Alexandru Repan a fost remarcat de scriitorul Horia Lovinescu, pe atunci director al Teatrului Nottara și invitat să intre în prestigioasa sa trupă. Iată cum rememorează marele actor, acest moment, pe care îl consideră definitoriu pentru cariera sa: ,,Era în 1968. Întâlnirea cu Lovinescu și, mai ales cu literatura lui, a însemnat o cotitură în viața mea. Am început să fac ceea ce se cheamă compoziție, adică să joc altceva decît eternul june-prim pe care îl sugerau fizicul și vârsta mea. Am intrat în zona metafizică a literaturii. Punctul culminant al acestei cotituri l-a reprezentat piesa lui Lovinescu Și eu am fost în Arcadia. Spectacolul ăsta m-a așezat pe o cu totul altă orbită.(...) Ca și Jocul vieții și al morții, în deșertul de cenușă. Un spectacol antologic, au zis iubitorii de teatru...’’Pe scena Teatrului Nottara, de care maestrul și-a legat numele dar și pe alte scene importante din București și din țară, Alexandru Repan a jucat sub bagheta celor mai importante personalități ale regiei de scenă, în spectacole semnate Dan Micu, Dan Nasta, Sanda Manu, Dinu Cernescu, Radu Gabrea, Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Ion Cojar, Felix Alexa ori Nona Ciobanu.

Alexandru Repan are însă și o impresionantă creație radiofonică, de la primele înregistrări din Fonoteca de aur a Teatrului Național Radiofonic, realizate sub bagheta maeștrilor regiei radiofonice, la începutul anilor 1970, trecând prin zeci și zeci de spectacole memorabile și până la montări recente, dacă ar fi să amintim doar Petrecere într-un pian cu coadă de Mihai Ispirescu, în care semnează și regia artistică dar și Jucătorul de table de George Arion, desemnat Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic la Gala UNITER 2016, dramatizarea și regia artistică Cezarina Udrescu.

În semn de omagiu adus personalității marelui actor, aniversat la acest sfârșit de februarie, la 78 ani de viață și 57 ani de carieră, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în perioada 26-28 februarie, la Radio România Actualități, trei spectacole eveniment din creația radiofonică a domniei sale: Noaptea ultimelor gânduri de Nicolae Iorga, spectacol semnat de Titel Constantinescu, Decebal de Mihai Eminescu, regia artistică: Constantin Dinischiotu și Brățara cu granate de Alexandr Kuprin, montare realizată de regizorul Dan Puican.

Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro