Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Regizorul Mihai Lungeanu- vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 29 ianuarie - 1 februarie, la Radio România Actualități

Duminică, 28 Ianuarie 2018 , ora 10.46
 

Teatrul radiofonic se ocupă, de vis, de aspirație, de sensibilitate, de imaginație și pentru că se bazează prin excelență pe sunet, pe voce, pe inflexionarea vocii și a capacității sale de transmitere a emoției, poate aduce, printr-o regie a sunetelor, o dimensiune în plus, o lumină în plus, o citire în plus, pe lângă ceea ce transmite textul. Teatrul radiofonic creează fiecăruia dintre ascultători un spectacol interior, subiectiv ... si asta îi asigură perenitatea. El nu va dispărea niciodată ... afirma într-un interviu regizorul Mhai Lungeanu. Cunoscut publicului iubitor de teatru grație zecilor de spectacole jucate pe mai toate scenele importante din țară dar și celor aproape o sută de montări realizate in studiourile de teatru Radio România, patru dintre acestea fiind distinse cu premii Uniter, Mihai Lungeanu este un artist de generoasă și continuă efervescență. Inițiator și realizator al unor proiecte radiofonice de mare anvergură, precum Thaliafest-imagini sonore ale spectacolelor lectură inspirate din dramaturgia contemporană românească, C'apșa e viața, emisiune realizată în celebra cafenea de pe Calea Victoriei, la microfonul căreia doi mari realizatori de Radio, jurnalistul Paul Grigoriu și scriitorul Titus Vâjeu au readus în memoria afectivă a ascutătorilor boema Micului Paris, seria de audiții radiofonice Ne auzim la Majestic, proiectul de atragere și fidelizare a micilor ascultători din programul Ora de educație teatrală dar și cel mai nou proiect adresat copiilor: Povești noi... pentru voi, desfășurat de Teatrul Național Radiofonic și librăria Cărturești-Verona.

Activitatea de manager al Teatrului "Eugen Ionescu" din Slatina, de co-organizator și regizor artistic al Zilelor Eugen Ionescu (ZEI), participarea în caltate de membru al juriului la prestigioase festivaluri internaționale de teatru radiofonic la Bled (Slovenia), Anvers (Belgia), Hvar (Croația), Prix Europa (Berlin) și Prix Italia (Veneția), promotor al proiectului "Teatru Portabil", dedicat tinerilor actori freelanceri dar și activitatea didactică desfășurată în calitate de profesor asociat al Universității de Artă Teatrală din Târgu Mureș, unde susține un curs de teatru radiofonic și media vizuală, toate acestea dau mărturie asupra unei cariere artistice impresionante dar și asupra unei existențe puse în slujba Artei, a unui artist fascinat de cunoaștere și implicat prin măiestria profesiei sale în decodarea universurilor existențiale, după cum îl caracteriza profesorul universitar doctor Alexa Visarion.

Din cele peste o sută de spectacole, realizate de regizorul Mihai Lungeanu la Teatrul Național Radiofonic, vă propunem să ascultați, în perioada 29 ianuarie-1 februarie, patru montări aparținînd unor perioade diferite de creație: Profetul de Kahlil Gibran, Caragiale Short-cut, fragmente aparținând întregii opere literare lăsate posterității de I.L.Caragiale, Răscolind cenușa de Djordje Leibovici și spectacolul de teatru experimental Cum se zice de Roberto Mazucco.

Spectacolele se vor difuza, la Radio România Actualități, de la ora 23.05.

Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro