Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Exploziv de Elise Wilk în premieră la la Radio România Actualități

Sâmbătă, 3 Iunie 2017 , ora 10.47
 
Joi, 8 iunie, de la ora 23.05, la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, Exploziv de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru

În distribuție: Daniela Ioniță, Adriana Trandafir, Vlad Bârzanu, Alexandru Voicu, Răzvan Ursuleanu, Ana-Maria Bălescu, Adrian Dima, Silvana Ionescu, Marcela Nistor, Alin Potop, Alexandra Răduță și copilul Vlad Stanciu.

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc miercuri, 7 iunie,  ora 17, la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8). Intrarea este liberă.

După succesul precedentei montări radiofonice cu Pisica verde, premiată în 2016 cu medalia de argint la secțiunea Best Drama Special la New York Festivals World's Best Radio Programs 2016, regizorul Mihnea Chelaru revine la dramatugia Elisei Wilk și explorează dimensiunea sonoră a acestei povești plasate într-un liceu al zilelor noastre. Exploziv reia problematica vârstei formării și a trecerii pragului maturizării citite din perspectiva crizei vârstei de mijloc traversate de mama personajului principal.

Piesa de teatru Exploziv este o reinterpretare în cheie contemporană a mitului Bacantelor, cu accentul mutat pe relația mamă-fiu (Agave-Penteu). Elise Wilk plasează personajele piesei într-un liceu din zilele noastre, iar relațiile mamă- fiu, profesori-elevi descriu dificultățile de adaptare și autocunoașere specifice vârstei. Piesa face trimitere prin numele personajelor și prin relația dintre ele la teatrul antic, dar reinterpretarea mitului antic al Bacantelor depășește clișeul crizei excesului, specific vârstei, și pune în discuție efectele autorității, ale presiunii performanței școlare, ale necomunicării în familie asupra echilibrului fragil al adolescenților aflați la vârsta formării. Elise Wilk ne declară în interviul acordat în exclusivitate: În primul rând, îmi place să scriu despre adolescenți, iar în al doilea rând, din păcate, în 2012 când am scris eu Pisica verde, nu existau prea multe texte despre și pentru adolescenți în dramaturgia românească și nici traduceri. De aceea mi s-a părut că este o grupă de vârstă neglijată de teatrele din România și m-am decis să continui să scriu pentru ea. Pentru mine Exploziv este mai mult povestea Agavei, o femeie matură, decât a celorlalți. Ea se află la un fel de criză a vârstei de mijloc (midlife crisis), se caută pe ea și Penteu devine victima crizei mamei.

Elise Wilk este o voce reprezentativă a dramaturgiei emergente de azi. Tânăra autoare, născută în 1981, a studiat jurnalistica la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj și are un dublu masterat, unul de literatură și comunicare la Universitatea Transilvania Brașov și altul de scriere dramatică la Universitatea de Arte Târgu-Mureș. S-a lansat ca dramaturg în 2008, câștigînd concursul dramaAcum5 cu piesa „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, piesele ei de teatru au fost puse în scenă la teatre din București, Târgu-Mureș, Petroșani, Iași și Craiova apreciate pentru subiectele care explorează vârsta adolescenței. Notorietatea a câștigat-o, însă, în 2012 cu piesa Pisica verde, tradusă de atunci în 6 limbi, montată în egală măsură în teatre profesioniste, dar jucată și de trupele școlare de elevi. Aceasta, alături de „Avioane de hârtie” și „Crocodil” (premiată recent la scțiunea dramaturgie la Bacău Fest Monodame (aprilie 2016), formează trilogia adolescenței. Elise Wilk este unul dintre cei 10 dramaturgi români selectați în programul internațional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, iar în 2015 s-a aflat printre cei patru dramaturgi selectați în programul „Hot Ink” la Teatrul Lark din New York.

Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru. Înregistrări de teren: Bogdna Dumitrescu. Manager de locație: Simona Vasiliu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro