Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” la Radio Romania Actualitati

Luni, 28 Noiembrie 2011
 
Marti, 13 decembrie 2011, de la ora 21.05,  la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic, vă invită să ascultați în premieră “Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii" spectacol radiofonic de teatru-document, realizat în cadrul proiectului “Biografii, memorii” purtând semnătura reputatului regizor Nicolae Mărgineanu.

Zian Boca s-a născut la 29 septembrie 1910, în satul Vața de Sus din Țara Zarandului. A studiat la Academia Teologicã „Andreianã” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tãmãduirii, dupã Paștile anului 1940, a fost tuns în cãlugãrie la Mãnãstirea Brâncoveanu – Sâmbãta de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic și stareț, cu putere și duh apostolesc și chiar prorocesc, a inspirat mișcarea unică de la Sâmbăta, de redeșteptare religioasă și morală a românilor.

A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989. La mormântul sãu de la Mãnãstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindã zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenți la slujba sa de pomenire. Mii și mii de oameni îl cinstesc ca pe un sfânt.

Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.
În distribuție: Mihai Bica, Dorin Andone, Eusebiu Ștefănescu, Dan Săndulescu, Oana Mărgineanu, Magda Duțu, Alexandru Nedelcu. Cântările bisericești: Diaconul protopsalt Mihail Bucă și isonarii Ionuț Dima, Ștefan Voicu și Ioan Hangu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Producător: Magda Duțu.

Scenariul radiofonic „Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” pornește de la însemnările colegului său de școală, preotul Petru Boldor, născut în satul Cib din Munții Apuseni. A învățat la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăștie și la Liceul „Avram Iancu” din Brad, unde a fost coleg de bancă cu Părintele Arsenie Boca. A studiat „Teologia” la Sibiu și Arad. A fost preot la multe parohii. A cunoscut calvarul închisorilor comuniste. L-a revăzut pe Părintele Arsenie în 1966 la București, în 1969 la Brad, cu prilejul centenarului Liceului „Avram Iancu” și din nou la Brad, în 1979, la sărbătorirea celor 50 de ani la la absolvirea liceului. A scris despre aceste întâlniri într-un caiet pe care l-a dăruit profesorului Romulus Neag de la Brad, care ni l-a pus cu generozitate la dispoziție.

I-a dedicat Părintelui Arsenie poezia Sfântul.
A trăit în ultima parte a vieții pământești la un cămin de bătrâni din Sibiu.
Părintele Petru Boldor a trecut la Domnul la mijlocul anilor `90 ai veacului XX.

Filmul documentar “Părintele Arsenie Boca - Omul lui Dumnezeu” urmărește evoluția tânărului Zian Boca până la măsura unei personalități de statură filocalică. Aduc mărturii despre Părintele Arsenie: IPS Laurențiu Streza - Mitropolitul Ardealului, PS Daniil Stoenescu – Episcopul Daciei Felix, preoții Nicolae Streza, Ioan Sofonea, Oprea Crăciun, Nicolae Bordașiu, Simion Todoran, Viorel Trifa, Dionisie Ignat, Ioan Gavrilă, Ciprian Negreanu și Aspazia Oțel Petrescu din Roman, Nicolae Streza din Făgăraș, Vasilica Niculescu din Drăgănescu.

Comentariul: Bogdan Ficeac și Ion-Costin Manoliu. Voce comentariu: Maria Ploae. Documentația: Ion-Costin Manoliu. Muzica: Petru Mărgineanu, Diaconul Mihail Bucă, Ieromonahul Daniel Mih. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.
Arhiva : 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro