Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

''Argentina'' de Ilinca Stihi la Radio Romania Cultural

Luni, 28 Noiembrie 2011
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă miercuri, 30 noiembrie 2011, ora 23:00, la Radio Romania Cultural, spectacolul ”Argentina” de Ilinca Stihi.

Ascultătorii au posibilitatea să urmărească montarea radiofonică în aceeași seară în care, la Barcelona, regizoarea Ilinca Stihi primește Marele Premiu la Premios Ondas – Secțiunea Internațional, eveniment mass-media organizat de Societatea Spaniolă de Radiodifuziune și Radio Barcelona, pentru ”Argentina” (detalii pe http://premiosondas.com).


Manifestare de prestigiu în spațiul cultural iberic, dar care a reușit să atragă interesul și participarea mass-mediei internaționale, incluzând și instituții de televiziune, Premios Ondas sunt organizate an de an, începând din 1953, de către Societatea Spaniolă de Radiodifuziune și Radio Barcelona

De asemenea, spectacolul Argentina este deținătorul Prix Marulic (Festivalul Internațional de Spectacol Radiofonic, Ficțiune și Documentar, Secțiunea Teatru Radiofonic, Hvar, Croația, mai 2011 (detalii pe http://www.hrt.hr/prixmarulic/)

Argentina a reușit nominalizarea și la Prix Italia (Torino, septembrie 2011, cea de-a șaizeci și treia ediție), plasându-se in primele trei locuri în competiția organizată de RAI și aflată sub înaltul patronaj al Președintelui Italiei, categoria spectacole de teatru radiofonic după scenariu original.

După spectacolul Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie – distins și el în, în 2010, cu Premiul Ex Aequo (Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic pentru Copii și Tineret, Bratislava, Slovacia, noiembrie 2010) și Premiul Marulic, la cele două importante festivaluri internaționale, al cărui scenariu își are sursele de inspirație și în Les Chants de Maldoror de Lautréamont -, Argentina este cea de a doua parte a unui triptic în care Ilinca Stihi își construiește ficțiunile pe urma emoțiilor transmise de lumi poetice pe care le simte vii și corespondente prezentului. Autoarea spune o poveste în care Vlad Țepeș (nu, nu acela din istoria noastră medievală!), un tânăr realizator de emisiuni de radio, își găsește salvarea de platitudinile cotidiene într-un univers compensatoriu – o lume imaginară, dar și posibilă-, în căutarea pasiunii, a aventurii și a senzualității. Argentina devine obsesia călătoriilor, decorul fantasmărilor în culori tari, a sexualității violente.

Ilinca Stihi, care este și regizorul artistic al spectacolului, elaborează împreună cu Mihnea Chelaru, sound design, și Mădălin Cristescu, regie muzicală, un spectacol în care identitatea eroului se exprimă în registre sonore multiple, iar Marius Manole, în rolul principal, găsește resurse actoricești să convingă.

Crenguța Manea,

coordonator de proiect și redactor, critic de teatru AICT

MOTIVATIA JURIULUI

PREMIOS ONDAS INTERNACIONALES RADIO ARGENTINA Rumanian Radio Broadcasting Corporation Rumanía El jurado ha decidido premiar el radio-drama “Argentina” de Rumanian Radio Broadcasting Corporation porque a través de un brillante guión y un aprovechamiento artístico de los recursos sonoros, consigue captar e involucrar al oyente en una historia inventada. “Argentina” es un ejemplo de la evolución que el género radio-drama puede alcanzar para conseguir que el medio radiofónico ensanche sus fronteras y sea capaz de captar el interés de las jóvenes generaciones. Es, así mismo, una pieza muy adecuada para las nuevas formas de escucha radiofónica como la radio a la carta.


PREMIOS ONDAS 2011

Radio Romania

Juriul a decis sa premieze productia de teatru radiofonic realizata de Radio Romania deoarece prin intermediul unui scenariu de exceptie si datorita unei abordari artistice a resurselor de sunet, a reusit sa capteze si sa implice publicul intr-o poveste imaginata.


,,Argentina,, e un exemplu de evolutie a genului teatral radiofonic, prin care radioul a reusit sa-si extinda frontierele si sa fie capabil de a capta interesul generatiilor tinere.


Este, in acelasi timp, o piesa foarte adecvata la noile forme de ascultare a radioului, cum ar fi Radio la cerere / a la carte.

Trad S Sarbescu RRI spaniola


In distribuție: Marius Manole, Ileana Stana Ionescu, Mădălina Anea, Alex Vasilache, Zoltan Octavian Butuc, Ion Haiduc, Ioana Sihota, Orodel Olaru, Daniela Ioniță, s.a.

Textul în spaniolă și cântecele a capella: Fabian Sanchez, Lucas Molina și Ioana Sihota
Asistență înregistrări teren: Cătălin Coman și Dragoș Niță
Asistență montaj: Robert Vasiliță și Florina Istodor
Regia de studio: Milica Creiniceanu și Janina Tudor
Regia muzicală și înregistrări studio: Mădălin Cristescu

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro