Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

În premieră la Teatrul Național Radiofonic: Două cazuri după Ion Luca Caragiale: Groaznica sinucidere din strada Fidelității și Inspecțiune

Miercuri, 23 Noiembrie 2016
 

Luni, 28 noiembrie 2016, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București, Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția spectacolului Două cazuri după Ion Luca Caragiale: Groaznica sinucidere din strada Fidelității și Inspecțiune. Dramatizarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte.

În distribuție: Florin Zamfirescu, Mircea Constantinescu, Mihai Gruia Sandu, Petre Lupu, Vasile Toma, Valentin Teodosiu, Liliana Pană, Mariana Zaharia, Felicia Pinte, Grațiela Ștefan Ene, Gavril Pătru, Dorin Niculescu, Cristian Nicolae și Gavriil Pinte.

Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.


Spectacolul radiofonic Două cazuri după Ion Luca Caragiale: Groaznica sinucidere din strada Fidelității și Inspecțiune alătură, ca într-o oglindă, două schițe caragialiene, două cazuri de sinucidere (de fapt, un simulacru și o sinucidere autentică), reflectate în presa vremii, care se dovedește a fi la fel de amatoare de senzațional și la fel de capabilă de mistificare, precum presa noastră de secol 20 și 21.

Spectacolul se distinge prin calitatea scenariului radiofonic, prin atenta elaborare sonoră, prin ineditul viziunii regizorale, de mare percutanță și de rafinată expresivitate. Textul caragialian, păstrat integral, este proiectat pe mai multe planuri auditive, ceea ce creează o întreagă lume, populată de vecine din mahala, medici interni, amici care fac conversație la berărie, funcționari ori inspectori financiari, tipologii bine individualizate, dar și de reporteri și crainici, care preiau rolul povestitorului și transformă toate evenimentele relatate în știri de senzație.

Montarea radiofonică impresionează prin insolitul său și prin stilul viu, dinamic, incitant. Întâmplările sunt comunicate publicului în stilul reportajelor de teren, secvențele sunt punctate de semnale sonore, ca în programele televiziunilor de azi, aducând, în același timp, și specificul epocii lui Caragiale, acea atmosferă atât de aparte și punând în lumină virtuțile textului, teatralitatea faptelor și a dialogurilor.

Groaznica sinucidere din strada Fidelității ne înfățișează un caz de mondenități cu ifose, iar Inspecțiune – un caz de prezumtivă delapidare/corupție; modul cum presa reflectă aceste două situații determină un adevărat <<spectacol mediatic>>, cum se spune în zilele noastre”, afirmă regizorul Gavriil Pinte.

Dimensiunile textului caragialian sunt valorificate prin excelente echivalențe radiofonice, iar jocul cu efecte acustice creează sonorități sugestive, în acord cu orchestrarea atât de aparte a întregului. Muzica dinamizează, la rândul său, compoziția sonoră, potențează ideile, încadrând inspirat jocul actorilor.

Actorii invitați de către regizorul Gavril Pinte în distribuția spectacolului radiofonic individualizează caracterele, menținând ritmul alert și antrenând și publicul în lumea caragialiană, plăsmuită în stil lucid și caustic, o lume care și-a păstrat și azi intacte vitalitatea și puterea de sugestie.


Premiera radiofonică a spectacolului va avea loc marți, 6 decembrie 2016, la ora 20.00, la Radio România Cultural.


Domnica Țundrea
Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro