Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Zâna cu ochii mari și Zâna prafului - două povestiri de George Sand

Joi, 29 Septembrie 2016
 

Teatrul Național Radiofonic pentru copii vă invită să ascultați, în premieră absolută: Zâna cu ochii mari și Zâna prafului- două povestiri de George Sand, duminică, 9 octombrie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural. Regia artistică: Diana Mihailopol

Publicat la începutul anilor 30 ai veacului trecut, volumul de basme al scriitoarei George Sand, dezvăluia lumii literare o nouă și surprinzătoare dimensiune a unei personalități artistice, la fel de nonconformistă în viață ca și în scris. Născută Amantine Aurore Lucille Dupin, scriitoarea care va publica sub pseudonimul George Sand, a fost o neobosită luptătoare pentru drepturile sexului frumos, reușind incredibila performanță( în epocă) de a fi cooptată în echipa de jurnaliști ai celebrei reviste pariziene Le Figaro, în paginile căreia va publica cele dintîi compoziții literare. Răsunătorul succes al debutului va aduce cu sine, un an mai târziu, editarea celui dintâi roman, intitulat Indiana, care s- a bucurat de o caldă primire din partea criticii . Dar George Sand nu s-a oprit aici, sase luni mai târziu vedea lumina tiparului un al doilea volum, Valentin, urmat, la scurt timp de Lélia, tom ce a provocat un imens scandal dar care a propulsat-o, rapid, pe scriitoare, pe orbita celebrităților literare ale vremii, numele său fiind alăturat lui Balzac, Hugo sau Dumas. La jumătatea deceniului al patrulea al secolului XIX, George Sand publica Consuelo, una dintre cele mai tulburătoare povești de dragoste din istoria literaturii universale, urmat de apariții de volum aproape in fiecare an si de incredibila sa autobiografie Histoire de ma vie. Aproape 180 de titluri de volum, nenumărate articole în presă și aproximativ 40000 de scrisori, - alcătuiesc o operă literară impresionantă, care stă mărturie , peste veacuri, unui spirit avangardist, extrem de liber dar și al unui unui efort literar zilnic , de peste 8 ore, chiar și în anii senectuții.

Basmele pe care George Sand le-a născocit ,mai întâi pentru nepoții săi, au văzut lumina tiparului sub titlul Poveștile bunicii, multe dintre acestea rămânănd necunoscute publicului din România. Este si cazul paginilor din Zâna cu ochii mari și Zâna prafului- care cunosc acum prima versiune românească, grație scriitorului și omului de radio Sanda Socoliuc, care și-a dedicat întreaga carieră descoperii unor pagini inedite din literatura universală. Pornind de la cele două bijuterii literare, Diana Mihailopol a creat un spectacol radiofonic ce se remarcă prin delicatețea detaliului și dozajul perfect al tensiunii dramatice. Sub bagheta tinerei regizoare, jocul actorilor se desfășoară într-un registru extrem de fragil, situat la granița dintre real și imaginar: Rodica Mandache este o misterioasă guvernantă irlandeză, Crina Mureșan – o inefabilă Zână a prafului, Marian Lepădatu- un profesor ieșit din tipar, Camelia Andriță- un copil curios, dornic să descopere tainele lumii , Violeta Berbiuc- o mamă grijulie și blândă și Alexandrina Halic- Magicul povestitor care ne poartă prin aceste lumi de poveste. Rafinatul decor sonor, construit de Patricia Prundea- regizor muzical și de ing. Mirela Georgescu- regizor tehnic, dăruiește personajelor atmosfera magică a mult visatului tărâm, pe care îl putem întrezări și noi, ascultând cele două povestiri, dar numai dacă ținem ochii închiși și sufletul deschis, pentru că eroii poveștilor nu pot fi văzuți , limpede, decât cu inima.

Spectacolul Zâna cu ochii mari și Zâna prafului- două povestiri de George Sand, va putea fi ascultat, în avanpremieră, luni, 3 octombrie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, în prezența actorilor din distribuție, a oamenilor de teatru, jurnalistilor și a publicului iubitor al fenomenului. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte: Irina Soare-redactor și coordonator de proiect, Mirela Anton- regia de montaj și Janina Dicu- regizor de studio.

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro