Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Prima ziaristă din România - MARIA ROSETTI

Miercuri, 13 Iulie 2016
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută la Radio România Cultural – Maria Rosetti – De la Plymouth la București și Maria Rosetti – Prima ziaristă din România. Scenariul – Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Mihai Bica, Lavinia Șandru, Mircea Constantinescu, Orodel Olaru, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Ion Arcudeanu, Julieta Strâmbeanu, Patricia Prundea, Irina Ionescu Berechet, Mihnea Iamandei, Stelică Muscalu, Costin Manoliu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duțu.

Cele două spectacole-document – producții ale Teatrului Național Radiofonic, realizate în seria Biografii, memorii - sunt dedicate Mariei Rosetti, considerată prima ziaristă din România și soțului acesteia, marele om politic, C.A. Rosetti. Prima parte - Maria Rosetti – De la Plymouth la București, se va difuza marți, 19 iulie 2016, de la ora 19.00. A doua parte, intitulată Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, va fi difuzată, marți, 2 august 2016, de la aceeași oră, la Radio România Cultural.

Spectacolele sunt sponsorizate de: Camera Notarilor Publici București, S.C. Imobiliara Chrissoveloni S.A. București, Agricola Internațional S.A. Bacău.

Scenariul alcătuit de Raisa Radu, în urma unei documentări amănunțite, aduce în atenție două personalități remarcabile: Maria și C.A. Rosetti. În iunie 2016 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui C. A. Rosetti, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848, cel care a fost preocupat nu doar de problemele politice, dar și de cele culturale, sociale și economice ale țării. Maria Rosetti a jucat un rol important în publicistica românească, fiind considerată prima ziaristă din țara noastră. A scos ea însăși, în perioada 1865 – 1866, un ziar numit Mama și copilul, în care se ocupa de educația și instruirea copiilor, precum și a mamelor; o publicație duminicală, pe care a condus-o și pe care o scria aproape singură. S-a remarcat ca scriitoare și publicistă, militând pentru emanciparea femeilor din România. I-a stat alături soțului său, în toate acțiunile, ajutându-l să-și îndeplinească idealurile. Maria Rosetti, alături de C. A. Rosetti, a avut o implicare deosebită nu doar în Revoluția de la 1848, ci și mai târziu, susținând acțiunile premergătoare Unirii Principatelor Române. A înființat ”Comitetul Femeilor” și a derulat multe campanii pentru strângerea de fonduri, în sprijinul armatei, spitalelor, femeilor și copiilor. A militat pentru ajutorarea populației în timpul foametei din 1866 și 1867. În anul 1877, în Războiul de Independență s-a dedicat strângerii de fonduri și înființării spitalului de la Turnu Măgurele. A fost modelul României Revoluționare, pictură realizată în anul 1850 de Constantin Daniel Rosenthal, prietenul soțului său. După moartea lui C.A. Rosetti, a locuit pe strada Doamnei, în București, împreună cu fiul ei, Vintilă și cu soția acestuia, la sediul redacției ziarului Românul. A murit în anul 1893.

Străzile care poartă numele celor doi soți, C.A. Rosetti și Maria Rosetti, sunt situate astăzi, în centrul capitalei, una în prelungirea celeilalte…

Maria Rosetti și C.A. Rosetti - două destine ale României moderne, aduse în atenția publicului de astăzi, cu mijloacele teatrului radiofonic, într-o concepție regizorală semnată de Petru Hadârcă.

Luni, 18 iulie 2016, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic, de pe Calea Victoriei, din București, va avea loc audiția cu public, în avanpremieră, a celor două spectacole. Evenimentul, organizat de Teatrul Național Radiofonic, se va desfășura în prezența actorilor și a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.

Magda Duțu

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro