Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Olga Greceanu – Pe urmele pașilor Tăi, Iisuse...

Marți, 7 Iunie 2016 , ora 17.55
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă  sâmbătă, 18 iunie 2016, de la ora 23.00, la Radio România Internațional,  în seria Biografii, memorii, spectacolul Olga Greceanu - Pe urmele pașilor Tăi, Iisuse... Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuție: Maria Ploae, Mihai Bica, Constantin Dinulescu, Bogdan Durlicioiu. Interpretarea muzicii psaltice: Dimitrie Voicescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Magda Duțu.

Olga Greceanu, născută la 17 august 1890 la Mănăstirea Nămăiești, a plecat la Domnul în 1978, la 16 noiembrie. În perioada dintre cele două războaie mondiale a fost unul dintre cele mai cunoscute nume ale artei plastice românești.

Ca pictoriță, Olga Greceanu a abordat genul cel mai dificil, al compoziției monumentale. Lucrările sale se disting prin atașamentul artistei față de subiectele specific naționale, pictate în forma frescelor vechilor zugravi români. Pictura de inspirație religioasă i-a adus în amurgul vieții, în 1968, titlul de „pictor autorizat al Patriarhiei”, cu dreptul de a picta orice biserică. A lucrat, în ultimii zece ani de viață, la frescele a 33 de biserici. La 80 de ani urca pe schelă și dirija cu autoritate lucrul echipei. Prin scrierile sale a transmis adevărurile evanghelice. Pentru felul cum propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu a fost onorată cu distincția „Crucea Patriarhală” și, cu binecuvântarea a doi Patriarhi, Nicodim și Iustinian, de a predica în orice biserică.

În 1933, în urma unui pelerinaj în Egipt și Israel, a publicat o carte de amintiri de pe meleagurile faraonilor și din Țara Sfântă, intitulată Pe urma pașilor Tăi, Iisuse… Betleem, Nazaret, Capernaum, Marea Moartă, Muntele Măslinilor, Sfântul Mormânt și toate celelalte locuri biblice, spre care și astăzi pornesc milioane de pelerini. La Ierusalim, Olga Greceanu a fost printre martorii privilegiați ai pogorârii Luminii Sfinte în Biserica Învierii, în Sâmbăta Mare a Sfintelor Paști. A scris apoi Dicționarul Biblic, în 8 volume, la care a trudit 30 de ani. Predicile, cuvintele de învățătură, tâlcuirile pe care Olga Greceanu le-a rostit în biserici au fost strânse într-un volum intitulat Meditații la Evanghelii.

Scenariul Olga Greceanu – Pe urmele pașilor Tăi Iisuse pornește de la jurnalul de amintiri din Egipt și Israel. Spectacolul radiofonic, realizat în concepția lui Dan Puric, este o „frescă” a mântuirii neamului omenesc.

Olga Greceanu – o femeie excepțională, o româncă adevărată... Ideea lui Costin Manoliu de a propune acest text este absolut remarcabilă, pentru că pune în circulație o mărturisire a sufletului românesc, în dimensiunile lui mature, adevărate, sensibile... Sunt convins că noblețea Olgăi Greceanu, va înălța inimile ascultătorilor” - consideră Dan Puric.

Luni, 13 iunie 2016, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic, de pe Calea Victoriei din București, va avea loc audiția cu public, în prezența actorilor, regizorului Dan Puric și a echipei de realizatori.

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro