Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Dan Aștilean și Daniel Badale pe Scena Radiofonică a Dramaturgiei românești contemporane

Vineri, 13 Mai 2016
 

Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, la Radio România Cultural, joi, 19 mai, de la ora 19.00, O zi din viața lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Diana Mihailopol.

Textul dramatic reia tema extraordinarei aventuri a marinarului din York, imaginată, acum aproape 300 de ani, de Daniel Defoe, adăugându-i ample valențe filosofice, politice, sociale și morale, care îl ancorează subtil dar extrem de profund în contemporaneitate. Parte a unui amplu și generos proiect de promovare a dramaturgiei românești contemporane, spectacolul radiofonic, regizat de Diana Mihailopol (care semnează și adaptarea textului) creează o lume cu o arhitectură complexă, în care gândurile, sentimentele și nostalgiile personajelor se îmbină, ca într-un puzzle, cu luciditatea observațiilor sociale, politice și morale, asupra lumii pe care eroii au lăsat-o în urmă. Dan Aștilean, în rolul lui Robinson Crusoe și Daniel Badale, în cel al lui Vineri, dau viață textului, cu talent, inteligență artistică și bucurie a jocului, ce rezonează cu generoasele partituri actoricești, încărcate de motivații și deschizătoare de posibilități, favorabile salturilor dintr-un registru în altul, dintr-un ton în altul, dintr-o nuanță în alta. Decorul sonor, creat cu sensibilitate, talent și profesionalism de către regizorul muzical Patricia Prundea și regizorul tehnic inginer Mirela Georgescu, are darul de a crea atmosferă, de a sublinia stări sufletești, regrete, emoții, speranțe.

Conștiință lucidă, implicată până la identificare în transformările dramatice ale societății românești de după căderea comunismului, Dan Cojocaru își păstrează neatins spiritul critic, alternând, în scrisul său, accentele grave cu ironia și umorul. „Dan Cojocaru este un umorist rafinat, dar și cu accente grave, dacă ar fi să-l plasez undeva, l-aș pune lângă marii Ilf și Petrov. După ce citești o lucrare de a lui Dan Cojocaru, după ce râzi copios, în final te apucă o tristețe copleșitoare. Este un mare har, pe care, la noi, nu l-au avut mulți…”. Așa îl caracteriza reputatul critic de teatru Valentin Silvestru, plasându-l pe scriitor în descendența marilor comediografi ai literaturii române și universale.

Actor (absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, secția actorie, la clasa maestrului Jules Cazaban), regizor, profesor, scriitor, Dan Cojocaru (1937–2009) a fost un împătimit al teatrului. O dovedesc memorabilele roluri jucate pe scena Teatrului Național din Timișoara și spectacolele de succes, montate la teatrul de televiziune. Remarcabile sunt, de asemenea, volumele sale de proză, povestiri umoristice și teatru, publicate la prestigioase edituri bucureștene, opere de înaltă ținută artistică, ce au captat rapid atenția publicului și au fost recompensate, de către critica de specialitate, cu importante distincții.

Piesa O zi din viața lui Robinson Crusoe, câștigătoare a Premiului I la Concursul Național de dramaturgie (1995), a intrat imediat în atenția oamenilor de teatru și a cunoscut un număr impresionant de montări, pe scenele din România, dacă ar fi să amintim doar spectacolele de la Teatrul Național din București – în regia lui Vlad Stănescu, Teatrul La Papion din Turda, Teatrul pentru copii și tineret Vasilache din Botoșani și Teatrul de Nord din Satu Mare, dar și pe scene ale unor teatre din alte țări, aparținând spațiului ex-comunist.

Spectacolul O zi din viața lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru va putea fi audiat în avanpremieră luni, 16 mai, la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Din echipa de realizatori mai fac parte: Mirela Anton - regizor de montaj, Renata Rusu - regizor de studio și Irina Soare - redactor.

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro