Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

„Pisica verde” de Elise Wilk, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Miercuri, 20 Aprilie 2016
 

Luni, 25 aprilie 2016, la ora 23.05, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați în premieră, la Radio Romania Actualitati, spectacolulPisica verde” de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru.

În distribuție: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop.

Redactor: Costin Tuchilă. Înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia tehnică și muzicală: Mădălin Cristescu.

Spectacolul va putea fi ascultat în avanpremieră luni, 25 aprilie 2016, ora 11.00, la Hotelul Ramada Majestic din București (Calea Victoriei nr. 38-40), în cadrul audițiilor cu public „Ne auzim la Majestic”, organizate de Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune. Intrarea liberă.

Piesa tinerei autoare Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

Într-un oraș românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viață obișnuită, în care școala, relațiile de prietenie, dorința de distracție domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 și 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile, iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă.

Autoarea renunță deliberat la cronologie și la acțiunea lineară, propunând în schimb o compoziție ingenioasă de dialoguri, introspecții, rememorări, reveniri și fragmente retroactive. Adaptarea radiofonică este la rândul ei ingenioasă, dinamică, cu planuri sonore bine gândite, într-un spectacol care are atributele specifice teatrului radiofonic modern.
Născută în 1981, la Brașov, Elise Wilk este absolventă a Facultății de Jurnalism de la Universitatea din Cluj-Napoca, a unui masterat de scriere dramatică la Universitatea din Târgu Mureș și a beneficiat de o bursă la Berlin, unde a făcut asistență de regie și dramaturgie. Încă de la prima piesă publicată, a atras atenția prin prospețimea și vigoarea scrisului său. Este autoarea pieselor: „Agenția matrimonială”, „Autostop”, „Camera 701”, „Durata medie de viață a mașinilor de spălat”, „Pisica”, „S-a întamplat într-o joi”, „Avioane de hârtie”. Între reușitele sale se numără câștigarea concursului de dramaturgie organizat de Ambasada Irlandei la București (2014) și Premiul I la Concursul Național de Dramaturgie de la Timișoara (ediția 2015), pentru „Avioane de hârtie”, montată în premieră absolută la Teatrul Național din Timișoara (data premierei: 18 decembire 2015).

Piesa „Pisica verde” a fost scrisă în cadrul proiectului „Practică teatrală în regiunile Centru și Nord Vest”, organizat de Teatrul ’74 din Târgu Mureș și publicată în volum în 2012. Piesa a fost montată cu succes de compania „Incubator 13”, în regia lui Rareș Budileanu.


Costin Tuchilă


Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro