Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Teatrul Național Radiofonic sărbătorește centenarul mișcării DADA

Joi, 4 Februarie 2016 , ora 14.56
 

Teatrul Național Radiofonic celebrează cei o sută de ani de la lansarea primului manifest poetic DADA, de către Tristan Tzara, Marcel Iancu, Hugo Ball și alți artiști înnoitori din epocă, la Zürich, prin două premiere radiofonice – Dada Cabaret după Cabaretul Dada de Matei Vișniec, adaptarea și regia artistică Mihai Lungeanu, spectacol difuzat în premieră, sâmbătă, 6 februarie, de la ora 14.00, la Radio România Cultural și

Fuchsiada, după Urmuz, scenariul și regia artistică Gavriil Pinte, spectacol difuzat în premieră, duminică 7 februarie, de la ora 14.00, la Radio România Cultural.

Dada Cabaret, în regia lui Mihai Lungeanu, este un spectacol radiofonic, realizat pe baza unui tulburător și unic text „în vrac, aflat în lucru permanent”, scris de dramaturgul Matei Vișniec care se dorește a fi doar un punct de plecare, în efortul de a repune în discuție starea spirituală pe care o determină presiunea istoriei, din care facem parte. Un spectacol radiofonic dinamic, sensibil, ironic, plin de ineditele ipostaze prin care sărbătoritul fenomen DADA a rămas fixat în istoria noastră culturală.

Dada Cabaret – adaptarea radiofonică după Cabaretul Dada de Matei Vișniec și regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuție: Marcel Iureș, Marius Bodochi, Cristina Țopescu, Florin Busuioc, Ada Navrot, Dan Aștilean, Alexandru Georgescu, Mihai Bisericanu, Zoltan Octavin Butuc, Pavel Bartoș, Anne Marie Ziegler, Ionuț Kivu, Dani Popescu, Vlad Ivanov, Ioana Calotă, Violeta Berbiuc, Adina Lucaciu, Daniela Ioniță, Claudia Drăgan, Vasile Manta, Adi Rădulescu, Ștefan Huluba, Rareș Zimbran. Redactor: Irina Soare. Regia de montaj: Monica Wilhelm și Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu.  Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică:Vasile Manta


Fuchsiada este un spectacol care se adresează, în egală măsură, ascultătorilor admiratori de arabescuri sonore, ca și acelora iubitori ai unui umor cu nerv. Atras de bogăția universului ludic al lui Urmuz, regizorul Gavriil Pinte se oprește, în recenta sa premieră, la personajul Fuchs și la epopeea lui eroico-erotică și muzicală. Spectacolul radiofonic transferă modalitățile de inovație textuală, elaborate de Urmuz, în unele sonore, printr-un joc de identități vocale și muzicale.

Fuchsiada -după Urmuz. Scenariul radiofonic, rostirea vorbelor și regia artistică: Gavriil Pinte. Regia de montaj – Radu Verdeș; regia de studio – Milica Creiniceanu; regia muzicală – Stelică Muscalu; regia tehnică – ing. Mirela Georgescu; redactor și coordonator de proiect – Crenguța Manea. O producție a Teatrului Național Radiofonic, decembrie 2015.


Premiera Dada Cabaret va putea fi ascultată, cu public, luni, 8 februarie, ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului Ne auzim la Majestic, în prezența actorilor din distribuție, a echipei de realizatori, a  jurnaliștilor, a oamenilor de teatru și a ascultătorilor fideli ai TNR.

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro