Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Dincolo de sex - comedie romantică de Arnold Johnston și Deborah Ann Percy

Miercuri, 24 Septembrie 2014 , ora 14.02
 

Marți, 30 septembrie 2014, la ora 23.05, la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: Dincolo de sex – comedie romantică de Arnold Johnston și Deborah Ann Percy. Traducerea: Luciana Costea și Dona Roșu. Adaptarea radiofonică: Rodica Suciu Stroescu. Regia artistică: Vasile Manta.

În distribuție: Manuela Ciucur, Mihai Niculescu, Adriana Trandafir și Dan Condurache.

Regia de montaj: Florina Istodor și Florin Bădic.

Regia de studio: Janina Dicu.

Regia muzicală: Stelică Muscalu

Redactor: Domnica Țundrea.


Arnold Johnston, cunoscut mai cu seamă ca dramaturg, dar în egală măsură un apreciat muzician, prozator și poet, născut în apropiere de Glasgow, trăiește, încă din copilărie, în Statele Unite ale Americii, acolo unde familia sa s-a stabilit și locuiește în prezent la Kalamazoo, Michigan. Piesele sale de teatru și cele scrise în colaborare cu soția sa, Deborah Ann Percy, au fost distinse cu premii, jucate și publicate în mai multe puncte geografice ale Americii. Poezia lui Arnold Johnston, proza de ficțiune și proza documentară, precum și traducerile sale au apărut în reviste literare de prestigiu și în antologii, iar transpunerea în limba engleză a versurilor melodiilor lui Jaques Brel a constituit baza repertoriului unor spectacole muzicale realizate pe plan național.

Deborah Ann Percy a obținut un Master of Fine Arts în arta scrisului, la Western Michigan University și importante burse, oferite pentru a elabora lucrări teatrale; de asemenea, a fost dramaturg rezident cu AAI Production.

Arnold Johnston și Deborah Ann Percy sunt membri ai Asociației Dramaturgilor Americani – Dramatists Guild – și ai Asociației Traducătorilor Americani – American Literary Translators Association. Ei au semnat împreună piesele „Rasputin in New York”, „Duets: Love is Strange”, dar și traduceri de teatru și, începând din 2003 și până în prezent, 12 drame de câte 30 de minute, pentru Radio Kalamazoo NPR.


Piesa “Dincolo de sex” (“Beyond Sex”) de Arnold Johnston și Deborah Ann Percy a fost tălmăcită în românește de către Luciana Costea și Dona Roșu, apreciate traducătoare, stabilite la Michigan, care au mai realizat împreună transpuneri din poezia românească, în limba engleză, publicate în reviste și antologii literare din Statele Unite ale Americii, Mexic și Marea Britanie. Doamna Luciana Costea este traducătoare, artist plastic și ilustrator de carte, iar doamna Dona Roșu o prețuită poetă, prozatoare și traducătoare, autoare a unor interviuri cu oameni de cultură români și americani.

Piesa “Dincolo de sex” a devenit un fluent și coerent scenariu radiofonic, grație adaptării semnate de Rodica Suciu Stroescu, iar regizorul Vasile Manta, prin felul cum a știut să dirijeze cu mână sigură actorii, să le armonizeze talentul, energia, capacitățile creatoare, a izbutit perfect conturarea credibilă a unei povești de viață ce pendulează de la râs la plâns, de la zâmbet la mâhnire, de la iubire la trădare. Firescul dialogului și aparenta degajare se îmbină cu fiorul de neliniște pe care replicile îl aduc, cu tensiunea ivită progresiv din întâmplările piesei. Muzica și coloana sonoră se constituie într-un comentariu sugestiv al acțiunii, amplificând inspirat emoția acestei povești de viață și, totodată, menținându-i spiritul nonșalant, natural, plăcut – o îmbinare de trăsături care cu siguranță că îi va încânta pe ascultătorii Teatrului Național Radiofonic!


Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră luni, 29 septembrie 2014, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro