Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Evocare Stefan Iordache la Majestic

Joi, 18 Septembrie 2014 , ora 15.54
 
Luni, 22 septembrie 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București (Calea Victoriei nr. 38-40), Teatrul Național Radiofonic vă invită la o Evocare Ștefan Iordache, prilej de a-l reasculta în spectacolul „O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi” de Costache Caragiale. Invitați: Annie Muscă, Cristina Chirvasie, Marina Spalas, Doina Papp, Valentin Teodosiu. Prezintă: Costin Tuchilă. Intrarea liberă. 

Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna septembrie 2014 lui Ștefan Iordache (3 februarie 1941–14 septembrie 2008).

„La doar 67 de ani, actorul botezat cu nume de sfânt, care întruchipase peste 100 de personaje, impresionându-și admiratorii cu puternica-i personalitate, se stingea departe de Gruiu, pământul lui românesc, chiar de Ziua Crucii pe care și-o făcea de fiecare dată în intimitate, când își ridica ochii spre cer.

Vibrație.

Rigoare.

Finețe și tensiune într-o armonie perfectă.

Trup grăitor și fascinație.

Ștefan Iordache arzând…

Actorul care își împuternicea eroul în scenă, venind la teatru cu trei ore înainte de spectacol pentru a-și intra în rol.

Actorul și magnetismul său.

Poate explicația neputinței spectatorilor de a părăsi sala la căderea cortinei...

Cum să te împotrivești să-l păstrezi în amintire pe cel care la doar 22 de ani intra în pielea unui veritabil actor și, timp de câteva decenii, avea să-l facă pe semenul său dependent de teatru și de cinema?!

L-ai putea uita vreodată pe actorul înzestrat cu o forță de nestăvilit pe scenă?! L-ai putea ignora pe cel care încă din studenție risipea printre colegi energii nebănuite?!

Regizorii de teatru și de film i-au pus pe umeri roluri grele pe care le-a purtat cu dăruire și cu o incredibilă forță.

Ștefan Iordache a transferat pe scenă profunzimile fiecăruia dintre personajele sale…” (Annie Muscă, „Ștefan Iordache” la rubrica „Remember”, Revista Teatrală Radio”, 14 septembrie 2014).

Spectacolul pe care îl vom asculta luni, 22 septembrie, „O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi”, farsă compusă de Costache Caragiale la anul 1844, martie 17, pentru plăcerea și pitrecerea a vreo câțiva prieteni, îl are în rolul principal, Costache Caragiale (regizor), pe Ștefan Iordache, în regia lui Cristian Munteanu. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Din distribuție fac parte: Virgil Ogășanu, Valentin Teodosiu, Dumitru Rucăreanu, Ruxandra Sireteanu, George Ivașcu, Dumitru Chesa, Sorin Gheorghiu, Silvia Codreanu, Eugen Racoți, Ioana Chelaru. Muzica originală și versurile cântecelor: George Marcu. Au acompaniat: Grigore Marian (vioară) și Radu Nelu (țambal). Redactor: Pușa Roth. Regia de montaj: Florina Verdeș și Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Prezintă: Costin Tuchilă. Înregistrare difuzată în premieră în 18 mai 2003.

Al doilea dintre băieții credincerului Ștefan Caragiali, după Luca, tatăl lui I. L. Caragiale, Costache (13 aprilie 1813 sau 1815–13 februarie 1877, București, str. Brezoianu nr. 13) este primul Caragiale celebru al familiei. Actor, regizor, dramaturg, el a fost primul director concesionar, împreună cu I. A. Wachmann, al Teatrului Național (Teatrul cel Mare) din București, în perioada 1852–1855. Om de teatru cu vocație de întemeietor, Costache Caragiale a avut o carieră foarte scurtă, de numai 17 ani, între 1838, când organiza reprezentații în limba română la Botoșani, și 1855 când părăsea directoratul Teatrului cel Mare, din cauza tristei rivalități cu Matei Millo.

Farsa „O repetiție moldovenească”, jucată cu succes la Iași și publicată în 1845

în „Cantora foaiei sătești” din Iași, reeditată de Nicolae Iorga în 1908 la Vălenii de Munte, este una dintre cele mai originale scrieri dramatice românești din secolul al XIX-lea. Pe lângă interesul documentar semnalat de Mihail Kogălniceau, care o considera un document important pentru viitorii cercetători ai începutului teatrului național, „O repetiție moldovenească” atrage și pentru că este singura piesă din dramaturgia românescă a secolului al XIX-lea, construită pe motivul „teatrului în teatru”.

Spectacolul se va difuza marți, 30 septembrie 2014, ora 19.00, la Radio România Cultural.

Costin Tuchilă

Vezi: http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/?tag=stefan-iordache

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro