Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Evocare George Constantin la Majestic

Joi, 15 Mai 2014
 

Luni, 19 mai 2014, la ora 11.00, în cadrul audițiilor de la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic va organiza o Evocare George Constantin, prilej de a-l reasculta în „Iona” de Marin Sorescu. Invitați: Annie Muscă, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu, Dan Puican, Mihai Constantin. Prezintă: Costin Tuchilă.

Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna mai 2014 lui George Constantin. În 26 aprilie 2014 s-au împlinit 20 de ani de la despărțirea de marele actor George Constantin. Născut într-o zi de mai, 3, a anului 1933, la București, părăsea această lume în plină putere creatoare, lăsând o amprentă stilistică inconfundabilă pe scena de teatru, în film și la teatrul radiofonic.

Privind acum retrospectiv biografia sa artistică, se poate constata o rară coincidență în lumea artei: George Constantin a interpretat 59 de roluri pe scenele teatrelor și a fost distribuit într-un număr egal de filme, 59. Lor li se adaugă cele 34 de roluri la televiziune și o vastă și impresionantă fonotecă: peste 500 de roluri la teatrul radiofonic, veritabil record.

Inegalabil în roluri de compoziție de amplă respirație, cu o vocație dramatică rar întâlnită, George Constantin rămâne de neuitat în spectacole shakespeariene („Regele Lear”, în regia lui Radu Penciulescu, Prospero din „Furtuna”, în viziunea lui Liviu Ciulei, Timon în „Timon din Atena” în regia lui Dinu Cernescu, Sir John Falstaff în „Henric al IV-lea”, regia: Lucian Giurchescu), în piese de Molière (Harpagon din „Avarul”, regia: Mircea Cornișteanu, Domnul Jourdain din Burghezul gentilom” de Molière, regia: Alexandru Dabija), de Cehov (Ivan Petrovici Voinițki din „Unchiul Vania”, regia: Alexa Visarion, Lopahin din „Livada de vișini”, teatru TV, regia: Cornel Todea), în „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki (regia: Ion Cojar), în rolul titular din „Henric al IV-lea” de Pirandello (regia: Lucian Giurchescu), în Frații Karamazov”, unde îl întruchipa pe Dmitri Karamazov și în multe altele. O creația memorabilă a fost cea din Iona” de Marin Sorescu, în regia lui Andrei Șerban (Teatrul Mic, 1969), rol înregistrat și la teatrul radiofonic, regia: Dan Puican, în 1992.

La rubrica „Remember” a Revistei Teatrale Radio, în 3 mai, Annie Muscă l-a evocat pe George Constantin. Pe lângă substanțialul portret monografic de la rubrica „Remember”, pe acest site puteți citi comentarii, evocări, amintiri despre George Constantin și puteți asculta fragmente din înregistrări aflate în Fonoteca de Aur. Programele de teatru radiofonic difuzate la Radio România Cultural în această lună cuprind de asemenea înregistrări de referință cu George Constantin: ați ascultat și veți asculta piese de Shakespeare, Cehov, G. B. Shaw, Ibsen, Leonid Andreev, Mihail Sorbul, Marin Sorescu, Eduardo de Filippo, Marin Preda.

Costin Tuchilă

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/?s=george+constantin

http://www.radioromaniacultural.ro/

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro