Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Henric al V-lea în curând, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Miercuri, 23 Iulie 2014
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, Teatrul Național Radiofonic pregătește, sub bagheta regizorului Attila Vizauer, o premieră-eveniment, completând astfel Fonoteca de aur cu o piesă shakespeariană care nu fusese încă înregistrată la Radio: „Henric al V-lea”, în traducerea lui Ion Vinea și adaptarea radiofonică realizată de Domnica Țundrea. Restituirea către public a acestui text dramatic devine cu atât mai semnificativă, cu cât spectacolul se bucură de o distribuție de-a dreptul excepțională: Marius Stănescu (în rolul titular), Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogășanu, Mihai Constantin, George Ivașcu, Constantin Dinulescu, Mihai Dinvale, Ionel Mihăilescu, Oana Ștefănescu, Gelu Nițu, Pavel Bartoș, Rodica Mandache, Dorina Chiriac, Valeria Ogășanu, Mircea Constantinescu, Mihai Bisericanu, Ioan Gyuri Pascu, Florin Anton, Petre Nicolae, Ionuț Kivu, Ion Haiduc, Petre Lupu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Ionuț Ciocia, Marius Rizea, Orodel Olaru, Viorel Păunescu, Daniel Tudorică, Marin Fagu.

Regia de montaj: Dana Lupu, Robert Vasiliță și Bogdan Golovei.

Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicală: Patricia Prundea.

Inginer de sunet: Iulian Iancu.

Redactor: Domnica Țundrea.

Atmosfera din studioul T2 (”George Constantin”) al Radioului a fost, în perioada înregistrărilor, încărcată de emoție și de febrilitate; a existat o acumulare benefică de energii, care a creat o adevărată simbioză între participanții la spectacol. Se poate spune, în ceea ce privește actorii, că distribuția acestei producții tinde să se apropie de varianta ideală. Voci distincte, individualități artistice bine conturate, diferite stiluri de joc ori tehnici interpretative s-au armonizat, s-au reunit într-un ansamblu teatral remarcabil, plin de forță, dar și de subtilitate, complex, profund și încărcat de semnificații, spațiul sonor fiind extrem de precis gândit, cu mare atenție la nuanțe și la distribuirea planurilor auditive.

Fiindcă piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditația filosofică, gândul la moarte, dar și lirismul, iubirea ori ironia și spiritul bufon), toate aceste dimensiuni au fost valorificate din plin în montarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, rezultatul fiind un spectacol viu și percutant, în care fiecare scenă se colorează – emoțional și senzorial – în chip diferit, deschizând vaste perspective imaginației.

Deocamdată aflat la stadiul de frumoasă aventură a creației, „Henric al V-lea” de William Shakespeare va fi un spectacol de autentică vibrație, de o energie contaminantă, o producție în care cuvântul shakespearian se va auzi cu o intensitate aparte!

Urmăriți-ne cu atenție și nu pierdeți, la Radio România Cultural, „Henric al V-lea” de William Shakespeare – în curând, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic!

Domnica Țundrea

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro