Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

ANIȚA NANDRIȘ-CUDLA - Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia

Miercuri, 6 Noiembrie 2013
 
Teatrul Național Radiofonic vă invită sa ascultati premiera radiofonică: ”ANIȚA NANDRIȘ-CUDLA - Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia”- spectacol de teatru-document, prezentat în două părți, la Radio România Cultural, în seria “Biografii, memorii”.
Partea I - “Anița Nandriș-Cudla - Amintiri din viață” marți, 12 noiembrie, ora 19.00
partea a II-a - “Anița Nandriș-Cudla – 20 de ani în Siberia”  marți, 26 noiembrie, ora 19.00
Scenariul radiofonic este realizat de Magda Duțu și Raisa Radu, după cartea 20 de ani în Siberia de Anița Nandriș-Cudla, publicată la Editura Humanitas. Regia artistică: Petru Hadârcă.

În distribuție: Rodica Mandache, Annemary Ziegler, Monica Ghiuță, Mihai Bica, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Marcelo Cobzariu, Alexandru Nedelcu, Silviu Oltean, Sorin Șaguna, Emilia Dobrin, Julieta Strâmbeanu, Orodel Olaru, Magda Duțu, Gheorghe Pufulete, Costin Manoliu, Milica Creiniceanu, Petru Hadârcă. Cu participarea doctorului Gheorghe Nandriș - nepotul Aniței Nandriș-Cudla. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duțu.

Spectacol sponsorizat de: SC MAJESTIC TOURISM SA - RAMADA MAJESTIC BUCUREȘTI și AGRICOLA INTERNAȚIONAL SA BACĂU.

Anița Nandriș-Cudla (1904-1986) s-a născut într-o familie de țărani din nordul Bucovinei. Printre cei 13.000 de români din acest ținut, care au trăit, în iunie 1941, groaza deportării, s-a aflat și Anița cu întreaga familie. Fără a fi vinovată și fără a fi judecată, a fost ridicată de KGB în miez de noapte, împreună cu cei trei copii mici ai săi, separată de soț și deportată în străfundul Siberiei, dincolo de Cercul Polar. În această sălbăticie a Siberiei a luptat pentru supraviețuire 20 de ani.

Și-a ocrotit copiii cu prețul vieții, dovedind o putere de sacrificiu și o rezistență morală dincolo de orice imaginație. A intrat de două ori în comă și de fiecare dată și-a revenit, singurul tratament fiind iubirea nemărginită pentru copii și credința în Dumnezeu. Abia știutoare de carte, întoarsă acasă, Anița a scris în cuvinte simple povestea acestei supraviețuiri. A încredințat manuscrisul nepotului său, dr. Gheorghe Nandriș, în 1982, rugându-l să-i promită că-l va trece peste graniță în România și-l va face cunoscut. S-a stins în 1986, cu sentimentul datoriei împlinite.

Manuscrisul Aniței, această mărturie unică, păstrată printr-o minune, timp de peste două decenii, a fost publicat pentru prima oară în 1991, sub titlul 20 de ani în Siberia. Destin bucovinean, în urma unei scrisori trimise de dr. Gheorghe Nandriș pe adresa Editurii Humanitas, scrisoare prin care oferea spre publicare acest text neobișnuit:

Posed un manuscris, mărturie zguduitoare privind prezența românească în Arhipelagul Gulag. Acest manuscris nu este “literatura de sertar” a unui intelectual, ci aparține unei țărănci abia știutoare de carte, dar cu un har ales al povestirii. O țărancă din nordul Bucovinei, pe numele ei de naștere Anița Nandriș, căsătorită Cudla, deportată în străfundul Siberiei, dincolo de Cercul Polar.

(...) În trânta ei cu destinul, s-a dovedit mai tare și a învins. După aproape 20 de ani de surghiun, această femeie demnă și-a trimis copiii spre Moscova lui Hrușciov, pentru a-și dovedi nevinovăția și a-și căuta drepturile.După multe peripeții pe la tribunale și procurori, care căutau să-i amețească cu minciuni, acești copii, care au moștenit inteligența și curajul mamei lor, obțin documente din care rezultă că au stat 20 de ani în Siberia “din greșeală”, că ar fi “victime ale stalinismului” - și sunt reabilitați. Pleacă din Siberia spre soarele Bucovinei, spre satul și mormintele strămoșilor lor. Au intrat în casa lor după 20 de ani, exact în luna și ziua când au fost răpiți, 13 iunie... Bătălia pentru supraviețuire a luat sfârșit. Mama a reușit să-și reașeze copiii în cuibul lor. Oricine și-ar fi considerat misiunea împlinită. Ea însă nu și-a putut găsi liniștea decât după ce a depus mărturie scrisă asupra crimelor comunismului. Și astfel, a luat condeiul pentru a-și mărturisi calvarul, scriind 360 de pagini ca un poet. Mi-a încredințat acest manuscris în anul 1982 la Cernăuți, rugându-mă să-l trec peste graniță în România și să-i promit că-l voi face cunoscut oamenilor, cum voi putea. Apoi a murit în casa ei, în patul ei, vegheată de copii, cu sentimentul datoriei împlinite. Mi-e greu acum să recunosc că mi-a fost frică, în anul 1982, să trec printre grăniceri cu acest manuscris. Am făcut-o totuși, pentru că am fost cuprins de un sentiment de enormă rușine pentru frica mea, pentru lașitatea mea de intelectual în fața acestei firave, dar colosale femei cu trei clase primare, în fața căreia moralmente mă simțeam un pitic.

– dr. Gheorghe Nandriș, Sibiu, 13 mai 1991

Numeroase comentarii au apreciat această carte, fie ca document privind represiunea comunistă și gulagul siberian – Anița Nandriș-Cudla “a scris unele dintre cele mai strălucite pagini despre exilul siberian, absolut comparabile, ca sâmbure emoțional, cu scrierile lui Soljenițîn”(Rusu Mihalcea) -, fie pentru originalitatea expresiei Aniței, “cu trei clase primare și suflet cât o istorie națională, de o autenticitate stilistică genială” (Ștefan J. Fay), fie pentru “reconstituirea staturii țăranului bucovinean: o statură net aristocratică” (Monica Lovinescu).

Academia Română a adus confirmarea oficială, acordând Premiul “Lucian Blaga”, în anul 1992, poate pentru prima oară, unei țărănci cu trei clase primare. Ediția a doua a apărut în 2006, cu câteva completări și cu titlul schimbat: Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia.

Spectacolul radiofonic de teatru-document realizat după această ediție, are la bază mărturia zguduitoare a Aniței Nandriș-Cudla - creionată și nuanțată de Rodica Mandache, cu fidelitate față de personajul real interpretat, până în cel mai sensibil detaliu. O poveste asumată și redată tulburător, căreia i se alătură o altă mărturie, rostită impresionant de doctorul Gheorghe Nandriș, nepotul Aniței, cel care a trăit împreună cu Anița câteva dintre evenimentele petrecute în acea vâltoare a vremurilor și căruia i-a încredințat manuscrisul. Momentele semnificative trăite de Anița și familia sa sunt reconstituite și aduse în atenție prin scene dramatizate - jucate de actori – scene care vor alterna cu aceste mărturii, adevărul fiind comunicat printr-o formă artistică elaborată.

Universul sonor construit cu rafinament de Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic, Luiza Mateescu – regizor muzical și Petru Hadârcă – regizor artistic, intensifică momentele de real dramatism, reliefează atmosfera ținutului bucovinean, statura țăranului român din această zonă, în contrast cu pustiul și groaza Siberiei.

Dacă ar fi singulară, această biografie a unei familii de țărani din Bucovina, ar rămâne fără relevanță sau ar stârni cel mult un sentiment de compasiune.

Însă povestea Aniței depășește granițele tragediei unei familii sau a unui sat; este tragedia unui întreg neam românesc din nordul Bucovinei.

Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro