Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Cerere în căsătorie de Anton Pavlovici Cehov

Marți, 29 Octombrie 2013
 

Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune vă invită, luni, 4 noiembrie 2013, ora 11.00, la audiția cu public a spectacolului Cerere în căsătorie de Anton Pavlovici Cehov, traducerea Mihail Sorbul și Ada Steinberg, adaptarea radiofonică și regia artistică Cezarina Udrescu; evenimentul are loc la Clubul Ramada – Majestic (Calea Victorie, București). Spectacolul se difuzează în premieră la Radio România Cultural, 1 noiembrie 2013, ora 22:20. Premiera Cerere în căsătorie face parte din proiectul “Triptic teatral 1929 - 2013”, realizat de Teatrul Național Radiofonic la celebrarea celor 85 de ani de la înființarea postului național de radio; pe lângă premiera amintită, tripticul teatral mai cuprinde “Ce știa satul” de V.Al. Jan, adaptarea radiofonică și regia artistică Mihai Lungeanu, și “Săptămâna luminată” de Mihail Săulescu, adaptarea radiofonică și regia artistică Gavriil Pinte.

Cezarina Udrescu, regizorul artistic al premierei Cerere în căsătorie, imaginează inspirat în universul cehovian; ”personajul principal” este chiar Fericirea conjugală, de la logodna, cu greu încheiată, odată cu cererea în căsătorie la fel de greu formulată, până la inevitabila viață de familie, cotidiană. Ajunsă în acest punct, istoria se poate repeta, pentru că așteptând ”o dragoste mare sau femeia ideală”, cum spune Lomov, nu se mai însoară omu’ niciodată. Iar personajele lui Cehov sunt mânate de o mare grabă spre angajamentul matrimonial, traiul de unul singur fiindu-le imposibil de închipuit, cu atât mai puțin de trăit. Și sunt îndreptățite în intuiția lor, chiar de către autor.

Montarea este gândită având în centrul ei pe Natalia Stepanova, nu tocmai tânăra dornică de măritiș; actrița Luminița Borta găsește datele care să dea consistență și veridicitate așteptărilor, mult prelungite, în aflarea ”perechii ideale”, dar care, aflată și ajunsă atât de aproape, își cam pierde idealitatea. Dacă ar fi avut-o vreodata... În Lomov, Dan Andrei joacă plastic, fără excese și credibil, nehotărârea buimăcită și spaima față de situația definitivă a unui mariaj, total la discreția viitoarei soții și a viitorului socru. Robert Tudor îl înfățișează Ciubukov-tatăl depășit de momentele cu totul extraordinare, compensându-se cu dese doze de vodkă, totuși, vazându-și visul împlinit: fiica cerută de nevastă, iar el scăpat de griji, de hachițele si de supravegherea acesteia.

Regizoarea Cezarina Udrescu dă contur sonor ferm și câtorva momente teatrale extra-text, organic articulate pe situația dramatică centrală. Grupul celor din casa Ciubukov-ilor funcționează și ca un personaj colectiv, participă și comentează acțiunile, în pofida controlului autoritar al Nataliei Stepanova asupra treburilor domestice.

În distribuție: Luminița Borta, Dan Andrei, Robert Tudor, Tudorița Popescu, Daniela Butușină, Marius Pieca, Robert Chelmuș. Regia de montaj: Bogdan Golovei și Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Muzica originală și regia muzicală: Cătălin Crețu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Crenguța Manea

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro