Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

"Ce știa satul" de V. Al. Jan. Spectacol realizat cu ocazia aniversării a 85 de ani Radio Romania

Joi, 17 Octombrie 2013
 
Vineri, 1 noiembrie, de la ora 22.20, la Radio România Cultural, vă invităm sa ascultați în premieră, spectacolul radiofonic "Ce stia satul" de V. Al. Jan. Spectacol realizat cu ocazia aniversării a 85 de ani Radio Romania. Adaptarea radiofonică și regia artistică : Mihai Lungeanu.

Era inceputul anului 1929 cand, revista Radiofonia își informa, cu entuziasm, cititorii : ,, Luni, 18 februarie, se joacă în studioul Societății Romane de Radiodifuziune, din strada General Berthelot, delicioasa comedie, într-un act, intitulată ,, Ce știa satul’’ de V.Al. Jan, cu concursul eminenților artiști ai Teatrului Național : Doamna Maria Filotti și domnul Romald Bulfinski. În broadcastingul romanesc, producțiunea aceasta trebuie subliniată ca fiind prima încercare de a da teatru în studio’’. Autorul piesei, care semna V.Al.Jan sau I.Valjan (pe numele său adevărat Ion Alexandru Vasilescu), era un scriitor de notorietate în epocă, piesele sale într-un act, adevărate bijuterii ale genului, fiind primite cu deosebită căldură atât de public cât și de critica de specialitate. Acest prim spectacol radiofonic, care a însemnat momentul nașterii teatrului la microfon din Romania, a rămas, însă, doar în amintirile contemporanilor și în paginile revistelor vremii, fiind difuzat în direct. O jumătate de secol mai tarziu, regizorul Paul Stratilat a realizat o nouă variantă radiofonică a acestei spumoase comedii, spectacol tezaurizat în Fonoteca de Aur a postului public de Radio. În această montare, rolurile principale au fost încredințate altor monștri sacri ai scenei romanești: Ileana Stana Ionescu și Radu Beligan.

Pentru a sărbători aniversarea a 85 de ani, pe care Radio Romania îi va împlini la 1 noiembrie, Teatrul Național Radiofonic a realizat o nouă versiune radiofonică a comediei, într-un act ,, Ce știa satul’’ de V. Al. Jan. Adaptarea radiofonică și regia artistică sunt semnate de regizorul Mihai Lungeanu. ,,Spectacolul pune în evidență caracterul contemporan al degringoladei morale satirizate în textul dramatic’’ afirma regizorul Mihai Lungeanu, cel care a încredințat partiturile comediei unei alte generații de actori : George Mihăiță, Virginia Mirea, Delia Nartea, George Grigore și Violeta Berbiuc. Din echipa de realizatori mai fac parte: Irina Soare, redactor, Monica Wilhelm și Robert Vasiliță- regizori de montaj, Janina Dicu-regizor de studio, Stelică Muscalu-regizor muzical și Vasile Manta- regizor tehnic.

Irina Soare

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro